Vitoria-Gasteiz şi Nantes – capitalele verzi ale Europei pentru 2012 şi 2013

Eveniment Internaţional

Oraşele Vitoria-Gasteiz (Spania) şi Nantes (Franţa) au fost desemnate  capitalele verzi ale Europei pentru anii 2012 şi 2013. Decizia a fost luată ca urmare a eforturile depuse de municipalităţi în favoarea unui spaţiu urban care să respecte mediul.

În acest an, capitala verde a Europei este Stockholm, iar pentru anul 2011 a fost desemnat Hamburg.

“În Vitoria-Gasteiz, desemnată capitala verde a anului 2012, centrul este înconjurat de o centură de verdeaţă care permite ca toţi cetăţenii să locuiască la mai puţin de 300 m de un spaţiu verde. În plus, oraşul şi-a redus consumul de apă şi urmăreşte să atingă valori inferioare pragului de 100 l/ persoană/ zi.”, se arată în comunicatul de presă al Comisiei Europene.

În schimb, Nantes a mizat pe o politică ambiţioasă privind transportul. Acesta a fost primul oraş francez care a reintrodus cu succes tramvaiele electrice, astfel încât locuitorii se bucură acum de o calitate a aerului de invidiat. Mai mult, estimează că va reuşi să-şi reducă emisiile de CO2 cu 25% până în 2020.

Statisticile Comisiei Europene arată că, în prezent, patru europeni din cinci trăiesc într-o aglomerare urbană. Calitatea vieţii acestora depinde aşadar de eforturile depuse de edili pentru a ameliora mediul urban – amenajarea spaţiilor verzi, gestionarea deşeurilor, dezvoltarea transportului public etc.

_______

Mara Rusu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts