Vasile Puşcaş: “Dacă tot vorbim de integrare, atunci trebuie să existe o viziune şi instrumente de integrare”

Eveniment Media

Conform fostului Negociator Şef al României cu Uniunea Europeană, Vasile Puşcaş, Parlamentul European ar trebui să sporească rolul valorilor europene care stau la baza Tratatului de la Lisabona.

În cadrul seminarului pentru presă “Contribuţia Parlamentului European la promovarea drepturilor omului şi libertăţii de expresie în lume”, Puşcaş a menţionat că este nevoie de o creştere a puterii Parlamentului European în domeniul decizional. “Când am aderat, am crezut că aderăm la o structură integrată […] Parlamentul European reprezintă, în mod normal, cetăţeanul”, a mai declarat acesta.

“Autocenzura vine din neştiinţă”
Maria-Denise Theodoru, senior editor la Radio România Actualităţi, a vorbit în cadrul seminarului din perspectiva jurnalistului de la Bruxelles. Ea a spus că obsesia presei pentru proximitate tinde să diminueze importanţa subiectelor europene. “Ridicularizarea iniţiativei europene a devenit un sport naţional”, menţionează aceasta.

De asemenea, s-a adus în discuţie şi problema autocenzurii în presa din România. După ce în timpul regimului comunist jurnaliştii primeau liste de cuvinte interzise în redactarea materialelor, cei de astăzi se autocenzurează pentru că nu sunt suficient de informaţi.

Despre unul dintre cele mai importante premii oferite pentru libertatea de gândire, Premiul Saharov, a vorbit astăzi la seminarul pentru presă Dr. Cristian D. Ivaneş, redactor la Radio Cluj.

Premiul Saharov a fost instituit în anul 1988 de către Parlamentul European şi poartă numele unuia dintre cei mai importanţi dizidenţi sovietici, Andrei Saharov, cel care a luptat până la moarte pentru crezul său: “libertatea intelectuală este esenţială pentru societatea umană”.

Un alt premiu despre care a vorbit Adrian Lungu, coordonator editorial EurActiv, este premiul pentru jurnalişti care apară valorile democratice, dezvoltarea şi drepturile omului, Lorenzo Natali.

_________

Oana Moisil

Foto: Mediafax

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts