Uniunea Europeană oferă ajutor Japoniei

Internaţional UBB Radio

Uniunea Europeană este pe deplin mobilizată pentru a sprijini Japonia, care a fost puternic afectată  de cutremurul devastator de vineri, 11 martie, și de valurile tsunami care au urmat seismului.
„Suntem profund îngrijoraţi de ştirile despre cutremurul devastator care a lovit Japonia și a provocat un număr mare de decese şi pagube materiale grave. Uniunea Europeană îşi exprimă solidaritatea şi condoleanţele față de familiile victimelor şi Guvernul nipon, în aceste momente dificile. Suntem gata să ajutăm în orice fel putem, în caz de nevoie.”, au declarat Preşedintele Barroso şi preşedintele Van Rompuy într-un comunicat de presă.
Înaltul Reprezentant al UE, Catherine Ashton, s-a întâlnit cu ministrul japonez al Afacerilor Externe, Yakeaki Matsumoto, în contextul reuniunii G8 a miniştrilor de externe de la Paris. Ea şi-a exprimat simpatia şi solidaritatea cu poporul japonez şi a reafirmat oferta UE de sprijin.
Japonia a solicitat asistenţă prin intermediul mecanismului de protecţie civilă al UE. Cererea a dus la oferte imediate din partea mai multor state membre.
Nevoia de pături, saltele, sticle de apă şi unităţi de purificare a apei a fost imediat comunicată tuturor statelor participante. Franţa şi Suedia au făcut deja oferte prin intermediul mecanismului de protecţie civilă al UE. Un expert umanitar al Comisiei Europene a fost trimis,  sâmbătă, să se alăture Organizației de Evaluare a Dezastrelor și Coordonare a Națiunilor Unite în Japonia.

Comisia Europeană primeşte în mod regulat informaţii de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică privind situația centralelor de energie nucleară nipone.
Majoritatea statelor membre le recomandă cetățenilor să evite, pe cât posibil, călătoriile în Japonia, în special la zonele cele mai afectate ale ţării.

__________

Ana Giol

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts