Ultima zi a Summitului de la Copenhaga

Mediu

Preşedintele Traian Băsescu la Summitul de la Copenhaga Summitul de la Copenhaga pe tema schimbărilor climatice s-a încheiat astăzi. Timp de zece zile, reprezentanţii celor 192 de state participante au discutat fără să ajungă la un acord global.

Doar astăzi se mai putea semna acest acord, care ar fi trebuit să înlocuiască Protocolul de la Kyoto, care expiră în 2012. Nemulţumirile au venit din partea Africii şi a  ţărilor în curs de dezvoltare.

Cei 119 şefi ai statelor implicate în negociere au fost şi ei prezenţi, pentru a media conflictele existente. Printre aceştia se numără şi preşedintele României, Trăian Băsescu, care a precizat că România susţine fără echivoc obiectivul Comisiei Europene, referitor la reducerea emisiilor de gaze poluante cu 30%.

Tot astăzi, preşedintele SUA, Barack Obama a fost prezent la conferinţă, pentru a participa la negocieri cu ceilalţi lideri mondiali. El a declarat că Statele Unite sunt dispuse să-şi plătească partea lor pentru planul de ajutor anual de 10 miliarde de dolari pentru ţările în curs de dezvoltare.

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a acuzat China pentru faptul că nu s-a ajuns la un acord din cauza insistenţelor acesteia de a lăsa organismele internaţionale să monitorizeze emisiile de gaze cu efect de seră, relatează Reuters.

Printre altele, Summitul de la Copenhaga, care a început pe 7 decembrie, a determinat reducerea a 46.200 de tone de dioxid de carbon în atmosferă, după calculele uneia dintre cele mai mari firme de audit din lume, Deloitte.

Aparaschivei Andreea Monica

Foto: www.presidency.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts