UE şi-a deschis graniţele pentru Serbia, Macedonia şi Muntenegru

UE

Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn primeşte primii cetăşeni sârbi care călătoresc fără viză Cetăţenii Serbiei, Macedoniei şi Muntenegrului pot călătorii fără vize în ţările din spaţiul Schengen. Conform noii măsuri adoptate pe 30 noiembrie şi intrată astăzi în vigoare, cetăţenii din aceste trei state vor putea călători în spaţiul Schengen pentru o perioadă de maxim 90 de zile într-un interval de 6 luni.

În primele minute ale zilei de 19 decembrie, pe aeroportul din Bruxelles a sosit primul grup de 50 de cetăţeni serbi care au călătorit fără a avea nevoie de vize. Aceştia au fost selectaţi prin intermediul competiţiei “Europa pentru toţi”, şi vor avea ocazia să viziteze Bruxellul precum şi capitalele Roma, Berlin şi Paris. Grupul condus de vicepremierul sârb Bozidar Djelici însărcinat cu portofoliul Integrării europene a fost primit la Bruxelles de comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn.

Comisia Europeană a început dialogul privind liberalizarea vizelor la începutul anului 2008, cu Macedonia, Muntenegru, Serbia, Albania şi Bosnia-Herţegovina. În iulie 2009, Comisia Europeană a propus ridicarea obligaţia de a deţine viză pentru primele trei ţări. Parlamentul European a dat un aviz pozitiv, în noiembrie 2009. Albania şi Bosnia- Herţegovina nu îndeplinesc încă toate cerinţele impuse pentru ridicarea vizelor.

Mara Rusu

Foto: europa.eu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts