UE îi sprijină pe cetăţenii rromi

UBB Radio UE

Uniunea Europeană intenţionează să realizeze un un plan de bune practici pentru a identifica metode de sprijinire a comunităţii rrome, precum şi modalităţi prin care acestea pot fi aplicate de către şcolilor, ONG-urilor şi societăţi comerciale.

Problema rromilor a intrat în atenţia Uniunii Europene (UE) datorită numărului mare (10-12 milioane) al acestei minorităţi etnice. În Spania, unde se află cea mai mare comunitate rromă, cât şi în alte colţuri ale Europei, aceştia suferă din cauza dicriminării, a sărăciei şi a şomajului.

O primă acţiune cofinanţată de  UE  în vederea soluţionării acestei probleme a fost cea din anul 2000, când a fost lansat proiectului Acceder (Acces). Acesta a ajutat persoanele fără loc de muncă din Spania să-şi adapteze pregătirea profesională la nevoile angajatorilor, aproape 34 000 de personae şi-au găsit un loc de muncă. Majoritatea de etnie rromă.

Conferinţa pe tema rromilor este una din numeroasele activităţi programate în 2010, an desemnat drept cel al luptei împotriva sărăciei şi excluziunii sociale. Rezultatele sale urmează să fie discutate în cadrul celui de-al doilea summit UE dedicat cetăţenilor rromi, care va avea loc în luna aprilie.

Andrada Lăutaru

Foto: europa.eu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts