UBB Radio la dezbaterea europeană și lansarea proiectului Connect Euranet FOTO

Eveniment UBB Radio

Postul de radio școală UBB Radio, din cadrul universității Babeș-Bolyai, a participat astăzi la lansarea proiectului CONNECT EURANET, ce a avut loc la Parlamentul european din Bruxelles.

Lansarea CONNECT EURANET a fost urmată de o dezbatere europeana pe tema șomajului în rândul tinerilor, la care au participat aproximativ 50 de studenți de la 7 radiouri partenere:

  • Trinity FM – Trinity College Dublin, Irlanda
  • Radio Kampus – Warsaw University, Polonia
  • Radio Universidad – University of Salamanca, Spania
  • Bonncampus – University of Bonn, Germania.
  • Radio Campus – Örebro University, Suedia
  • UBB Radio – Babeș-Bolyai University Cluj, România
  • Universidad Nacional de Educación a Distancia, Spania.

Printre problemele ridicate de studenți se numără: rata mare a șomajului în Uniunea Europeană,  în special în Spania, dificultățile întâmpinate de tinerii absolvenți în a-și găsi un loc de muncă în domeniul studiat, rata în creștere a celor care aleg să emigreze în speranța că își vor găsi un loc de muncă, dar și lipsa existenței unui cadru legislativ clar în ceea ce privește internship-urile.

“Este o oportunitate fanastică pentru studenți să ridice probleme direct celor care iau decizii. Desigur va fi mereu o discrepanță între ceea ce se face în instituțiile europene și cum se aplică deciziile în viața de zi cu zi. Rolul nostru este să încercăm să mediem această relație”, consideră Erlends Calabuig, CEO Euranet.

“Este o idee foarte bună să organizăm o astfel de dezbatere în fiecare lună, cu fiecare universitate parteneră la consorțiumul Connect Euranet. Avem de gând să invităm cei mai importanți politicieni europeni, atât de la Parlamentul European,  cât si de la Comisia Europeană, pe cei care fac politică aici, consideră  Adam Burakowski, membru al  echipei de management  Euranet.

Invitatul special care a răspuns la întrebările tinerilor juraliști a fost László Andor, comisarul european pentru pentru ocupare, afaceri sociale și incluziune.

Au mai răspuns întrebărilor europarlamentarii Maria Badia i Cutchet (S&D, Spain), de la Comitetul pentru cultură și educație ; Marian Harkin, (ALDE, Ireland), Jutta Steinruck (S&D, Germany), precum și Gabriele Zimmer (GUE/NGL, Germany),  de la Comitetul pentru ocupare și afaceri sociale.

“Pentru mine a fost o confirmare că toate aspectele pe care le-am acoperit în programul Youth on the Move sunt foarte relevante, spre exemplu rolul educației, nevoia de mobilitate, dar și diferențele regionale.  Deci a fost o discuție foarte substanțială și vom continua să lucrăm pe aceste subiecte”,  ne-a declarat László Andor, comisarul european pentru pentru ocupare, afaceri sociale și incluziune.

Proiectul pan-european EURANET cuprinde 17 posturi de radio internaționale, naționale și regionale din 15 state din UE, iar în prezent difuzează program radio în 18 limbi pentru aproximativ 11.5 milioane de ascultători din Europa.

Din echipa UBB Radio au participat la evenimentul de la Bruxelles, la invitația EURANET: Mihaela Crețu (studentă), Mara Rusu și Andrei Purcărea (masteranzi), alături de coordonatorii UBB Radio: Rareș Beuran, Director Studio Media și Cristina Nistor, Lect.univ.dr., toti de la Catedra de Jurnalism a UBB.

[fgallery id=1 w=600 h=412 bg=ffffff t=0 title=”Euranet”]

___________

Mara Rusu

Mihaela Crețu

Andrei Purcărea

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts