Tsunami de zece metri în nord-vestul Japoniei VIDEO

Internaţional UBB Radio

O alertă de tsunami a fost emisă vineri dimineață în Japonia, Rusia, Insulele Mariane şi Filipine, ca urmare a unui cutremur cu magnitudinea de 8,9 grade care a lovit nord-estul Japoniei.

Cutremurul și tsunami-ul ce a lovit regiunea a dus la prăbușirea mai multor clădiri, în timp ce altele au fost evacuate.

Au fost anunțați patru morți, dar numărul exact al victimelor nu se cunoaște, anunță cnn.

„Am fost zguduiţi atât de violent încât a trebuit să ne agăţăm să nu cădem. Nu putem să ieşim din clădire deoarece cutremurele nu încetează să se succeadă.”, a mărturisit un oficial din municipalitatea Kurihara, cel mai grav afectată din această prefectură, informează AFP.

La Tokyo, situat la circa 380 de kilometri distanţă, zgârie-norii, construiţi pe structuri paraseismice speciale, s-au clătinat îndelung, după seismul care a durat peste două minute.

Televiziunile şi-au oprit emisia pentru a transmite în direct imagini din Tokyo.

Potrivit presei locale și intenaționale pagubele înregistrate sunt semnificative. Acoperişul unei clădiri din centrul orașului Tokyo, unde se aflau 600 de studenţi care participau la o ceremonie de înmânare a diplomelor, s-a prăbuşit vineri, provocând rănirea mai multor persoane. În birouri şi locuinţe, obiectele au căzut de pe etajere, ascensoarele s-au oprit automat, în timp ce milioane de persoane au ieşit pe străzi. Zece incendii au fost semnalate în capitală, unde ar fi mai mulţi răniţi. Aeroportul internaţional Narita, situat la aproximativ 50 de kilometri est de Tokyo, a suspendat traficul şi a decis să îşi evacueze clădirile, iar cinci centrale nucleare au fost închise.

La Ambasada României la Tokyo nu au fost înregistrate, deocamdată, solicitări de asistenţă consulară din partea cetăţenilor români, anunță Ministerul Afacerilor Externe.

______

Ana Giol

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts