TIFF 2011 aduce la Castelul Bánffy „Odessa în flăcări”

Cultură Din oraş

Dacă anul trecut Dracula a fost filmul care a transformat  pentru  o seară castelul Bánffy din Bonţida într-una din locaţiile inedite pentru proiecţiile marca TIFF (Festivalul Internaţional de Film Transilvania), anul acesta organizatorii au pregătit filmul Odessa în flăcări pentru proiecţia deosebită de la castel.

Film cu o puternică semnificaţie istorică, Odessa în flăcări este un titlu de referinţă în cinematografia europeană din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. După ce a fost interzis în anul 1944, iar actorii au fost arestaţi, lungmetrajul a fost considerat pierdut aproximativ o jumătate de secol până când, în anul 2005, a fost descoperit în arhivele de la Roma.

Drama refugiaţilor din Basarabia după ultimatumul dat de URSS României la 28 iunie 1940 pentru a ceda teritoriul dintre Prut şi Nistru este prezentată prin povestea unei cântăreţe de operă din Basarabia care, în încercarea de a-şi salva fiul, acceptă să interpreteze cântece ruseşti în baruri şi pe scena teatrelor. Personajul este interpretat de Maria Cebotari, o celebră soprană a perioadei interbelice.

Co-producţie româno-italiană, Odessa în flăcări este o producţie realizată la iniţiativa lui Ion Cantacuzino şi urmează tradiţia primului lungmetraj autohton, Independenţa României (1912). Proiecţia de la Castelul Bánffy va avea loc pe 7 iunie.

Cea de-a 10-a ediţie TIFF se va desfăşura în perioada 3 – 12 iunie.

______________

Oana Moisil

Foto: TIFF

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts