UPDATE: Herman Van Rompuy, preşedinte al Consiliului European

Internaţional

Șefii de stat și de guvern ai statelor membre ale Uniunii Europene vor decide astăzi cine va ocupa funcțiile cheie ale comunității, cea de președinte al Uniunii şi de Înalt Reprezentant pentru Politică Externă.Șefii de stat și de guvern ai statelor membre ale Uniunii Europene vor decide astăzi cine va ocupa funcțiile cheie ale comunității, cea de președinte al Uniunii şi de Înalt Reprezentant pentru Politică Externă

La finalul summit-ului desfășurat la Bruxelles va fi cunoscut şi numele secretarului general al Consiliului de Miniştri, post întărit prin Tratatul de la Lisabona, care va intra în vigoare la data de 1 decembrie. Sarcina dificilă de a finaliza negocierile din ultimele săptămâni pentru aceste funcţii revine Suediei, ţara care deţine la acest moment preşedinţia Uniunii Europene.

Deși reprezentanții țărilor europene susțin că doresc să evite prelungirea tratativelor, coalițiile oficiale sau neoficiale deja formate ar putea duce la reiterarea situației din 2004, când desemnarea președintelui Comisiei Europene a provocat certuri în rândul liderilor europeni.

Un exemplu în acest sens este cazul Franţei şi al Germaniei, voci extrem de puternice în interiorul blocului comunitar, care au anunţat deja că vor susține același candidat pentru postul de preşedinte şi că ar putea încheia un acord în acest sens. Candidatul surpriză, promovat de coaliția franco-germană, dar respins de Marea Britanie, este Jose Manuel Barosso, actualul președinte al Comisiei Europene.

UPDATE

Actualul prim-ministru al Belgiei, Herman Van Rompuy (foto), a fost desemnat Herman Van Rompuypreşedinte al Consiliului European, iar Catherine Ashton, comisar pentru comerţ, va ocupa de funcţia de Înalt Reprezentant pentru Politică Externă al Uniunii Europene. Noul secretar general al Consiliului de Miniştri este Pierre De Boissieu, care a ocupat până acum postul de secretar adjunct al aceleiaşi instituţii.

Alina Radulov

Foto1: Ștefan Mako (arhiva UBB Radio)

Foto2: rtve.es

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts