SUA în pericol de a intra într-un război civil pe măsură ce protestele violente continuă

Internaţional UBB Radio

Haosul nu se încheie în Statele Unite odată cu protestele violente ce au început în urma uciderii lui George Floyd de către poliția din Minneapolis, Minnesota. În momentul de față, aproximativ 32 de orașe americane se confruntă cu manifestații și violențe între protestatari și forțele de ordine, conform CNN.

Mii de oameni sunt au fost determinați să iasă în stradă într-un număr impresionant după moartea lui George Floyd, bărbatul de culoare ucis cu sânge rece de un polițist în urma unui incident minor. Protestele au ca și scop oprirea rasismului din SUA, pentru ca oamenii să își exprime furia față de discriminarea și brutalitatea poliției din întreaga țară.

În mai multe orașe a fost instituită starea de alertă, în încercarea autorităților de a preveni izbucnirea unor conflicte și mai puternice între protestatari și poliție. Furia americanilor este resimțită în aproape toate statele, inclusiv în Washington DC.

Guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz, i-a prevenit pe manifestanți că se vor găsi într-o ,,situație foarte periculoasă” dacă încalcă starea de asediu, în încercarea acestuia de a împiedica o altă noapte de revolte.

Oamenii au început să protesteze în liniște, însă lucrurile au escaladat într-un mod rapid, astfel ăncât poliția a apelat inclusiv la gaze lacrimogene și puști cu alice pentru a restabili ordinea. Cei ce se află în cadrul manifestărilor strigă același lucru: ,,Nu pot să respir” , un strigăt ce evocă moartea lui George Floyd, fiind ultimele lui cuvinte.

Pe măsură ce protestele continua în New York și în alte state, primarul Bill de Blasio a transmis o declarație despre rasismul sistematică din societatea americană, dar de asemenea și despre problemele care s-au accentuat pe fondul crizei generate de coronavirus, conform CNN.

,,Nu putem continua așa. Ca să fie clar, criza a condus la o adâncire a problemelor. Pierderile au fost extrem de importnate, iar comunitățile de culoare au pierdut cu atât mai mult.”, a transmis primarul Bill de Blasio.

Acesta a făcut referire și la alte cazuri din trecut ce avea la mijloc problemele rasismului. De exemplu, incidentul din Central Park, în care o femeie a admonestat un bărbat de culoare într-un parc.

,,Incrimină chiar faptul de a fi de culoare. A scos la iveală contradicția fundamentală care se află în societatea noastră. Această frustrare adânc înrădăcinată iese la iveală în momente ca acestea. Însă, zi de zi, populația de culoare din New York resimte durerea cauzată de rasism.”, a mai declarat primarul.

Trei autovehicule ale Serviciului Secret din apropierea Casei Able au fost vandalizate de protestatari. Aceștia au spart geamurile mașinilor și le-au vopsit cu graffiti.

Președintele Donald Trump a transmis o serie de mesaje pe Twitter:

,,Administrația mea va fi întotdeauna împotriva violenței, a haosului și a tulburărilor. Vom fi alături de familia lui George Floyd, cu protestatari pașnici și cu fiecare cetățean care respectă legea care dorește decență, civilizație, siguranță și securitate.”, a declarat Trump.

Mai mulți ofițeri de poliție și jurnaliști locali au fost răniți în timpul protestelor de la Pittsburgh, a scris Departamentul de Securitate Publică al orașului sâmbată, printr-o serie de tweet-uri. Peste 1.400 de persoane au fost arestate în SUA, conform unei postări pe Twitter.

Sursa: Digisport, Unsplash, Yahoo, Unsplash, Mediafax, CNN, Agerpres

Bianca Bărbat

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts