Studiu ANOSR: 65% dintre studenţi se întreţin numai din veniturile părinţilor

Social UBB Radio

Aproape 70% dintre studenţii români au venituri sub 500 lei pe lună, 65% se întreţin numai din veniturile părinţilor şi ale rudelor, iar aproximativ 25% au un job full sau part time, potrivit unui studio realizat de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România.

Studiul mai arată că doar 7,4% dintre studenţi se întreţin în principal din burse şi doar 12,9% declară că dispun de un venit lunar de peste 700 lei pe lună.

Problema invocată cel mai des de studenţi este  taxa de studio. Astfel, aproximativ 71% din studenţi consideră valoarea taxei de studiu ca fiind mare şi foarte mare. “Pe lângă taxa de studiu, universităţile percep o serie de alte taxe, mai mult sau mai puţin justificate, ca de exemplu taxa de înscriere la facultate, taxa de înmatriculare, taxa de eliberare de adeverinţe, taxa de bibliotecă, taxa de eliberare a diplomelor”, susţin studenţii.

De asemenea, cercetarea realizată de către ANOSR arată că doar 13,7% dintre respondenţi mănâncă zilnic în cantine şi 26.5% mănăncă o dată pe lună la cantină.

Potrivit reprezentanţiilor ANOSR studiul “Nevoile sociale ale studenţilor -o prioritate ce necesită soluţii” este cel mai mare realizat vreodată în România cu privire la dimensiunea socială a educaţiei.

Studiul ANOSR este un rezultat al campaniei naţionale a ANOSR “Dimensiunea Socială a Educaţiei” implementată în perioada noiembrie-decembrie 2010. Prin acesta s-a urmărit sondarea nevoilor sociale ale studenţilor, precum şi promovarea unor politici educaţionale coerente privind echitatea în educaţie.

Studiul a fost realizat pe un număr de aproximativ 20.000 de studenţi din 24 de universităţi de stat din România, cu ajutorul a peste 50 de organizaţii studenţeşti locale.

Ascultă un reportaj UBB Radio despre costurile vieţii de student:

[audio:http://radio.ubbcluj.ro/wp-content/uploads/2010/12/reportaj-viata-de-student.mp3]

________

Foto: arhivafoto.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts