Statele UE sărbătoresc astăzi Ziua Europei

UE

Ziua Europei este sărbătorită, astăzi, în toate cele 27 de state ale Uniunii Europene.

Pe data de 9 mai se împlinesc 60 de ani de când Robert Schuman, ministrul francez al Afacerilor Externe, i-a convocat pe ziarişti şi a dat citire unui comunicat, astăzi considerat actul de naştere al Uniunii Europene, prin care Franţa, Germania şi alte ţări europene, de-abia ieşite din al Doilea Război Mondial, erau invitate să-şi gestioneze împreună producţia de cărbune şi oţel. Acesta a fost primul pas către unificarea economică a continentului şi către instaurarea unui păci de durată pe teritoriul european.

Pentru a celebra această zi, instituţiile europene au pregătit numeroase activităţi festive pe întreg continentul.

Desigur, centrul acestor activităţi este la Bruxelles, unde publicul are ocazia să viziteze Berlaymont, sediul Comisiei Europene, hemiciclul Parlamentului European şi marea sală a Consiliului în care se reunesc şefii de stat şi miniştrii europeni. Pentru cei mici, au fost pregătite activităţi specifice vârstei, precum construirea unui zmeu în culorile Europei sau diferite ale jocuri cu caracter educaţional.

Ziua Europei este sărbătorită pe data de 9 mai și la Cluj-Napoca, în centrul istoric al orașului, în faţa Casei Memoriale Matei Corvin, în intervalul orar 9-17. În cadrul evenimentului organizat de Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest, cu sprijinul reţelei de informare a Comisiei Europene, EUROPE DIRECT, au fost amplasate 18 standuri de informare pe aleea pietonală Matei Corvin prin care instituţiile şi organizaţiile participante asigură cetățenilor un plus de informare și promovare a subiectelor de interes legate de afacerile europene în general. UBB Radio a fost partener al evenimentului şi a fost prezent la eveniment cu un stand de prezentare.

______

____

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts