SPORT | Cu și despre istoria clubului de fotbal Liverpool

Sport UBB Radio

Premier League reprezintă primul eșalon al campionatului de fotbal din Anglia. Acesta este considerat ca fiind cel mai puternic campionat din lume de foarte multe televiziuni, microbiști și chiar legende ale fotbalului. Pe lângă echipele Manchester United, F.C Chelsea, Manchester City și Arsenal Londra, în Premier League activează și o echipă care este cunoscută pentru meciurile sale spectaculoase. Este vorba despre F.C Liverpool, care, a fost înființat cu fix 128 de ani în urmă.

Potrivit Liverpoolfc.com, în urmă cu 128 de ani, pe data de 15 martie, 1892, John Houlding, s-a despărțit de asociații săi de la F.C Everton, în urma unor discuții mai aprinse. După despărțirea de cei de la F.C. Everton, John Houlding, a hotărât că e timpul să o ia pe cont propriu. În urma acestei decizii, la data 3 iunie. 1892, a luat naștere unul dintre cele mai iubite și apreciate cluburi din lume, la ora actuală, F.C. Liverpool. De-a lungul timpului, Liverpool a avut parte de jucători precum Bill Shankly, Bob Paisley, Kenny Dalglish și nu în ultimul rând, unicul căpitan,  Steven Gerrard, unul dintre cei mai iubiți jucători ai Cormoranilor.

Conform smoothradio.com, imnul celor de la F.C. Liverpool, este celebrul “You’ll never walk alone”, melodie interpretată de către Gerry and the Pacemakers. Această melodie, a devenit imnul celor de la Liverpool încă din perioada anilor 60. Fanii celor de la Liverpool, sunt foarte cunoscuți de modul în care aceștia cântă imnul cu foarte multă dăruire, fie că echipa lor joacă un meci acasă sau în deplasare. Pe data de 19 octombrie. 1963, cei de la F.C Liverpool, au disputat un meci acasă împotriva celor de la West Bromwich Albion. În timpul acelui meci, imnul celor de la Liverpool, a fost cântat pentru prima dată de către fanii acestora fără a fi nevoie de linia melodică, ceea ce a dat dovadă de un devotament foarte mare din partea fanilor echipei din Liverpool. Înainte de disputarea meciului dintre F.C. Liverpool și West Bromwich Albion, imnul gazdelor a ajuns pentru prima dată în primele zece melodii ascultate la acea vreme.

Potrivit celor de la liverpoolfc.com, Kenny Dalglish, a fost și este în continuare o legendă a clubului, datorită prestațiilor sale atât ca jucător al celor de la Liverpool, dar și ca antrenor al acestora. Kenny Dalglish, a îmbrăcat de nu mai puțin de 515 ori tricoul celor de la Liverpool, marcând 172 de goluri, iar numărul acestuia de pe tricou, era 7. Ca antrenor al celor de la Liverpool, legenda din Scoția, a adunat 307 meciuri în care a obținut 187 de victorii, 78 de egaluri și 42 de înfrângeri. În urma colaborării îndelungate cu cei de la F.C. Liverpool, Kenny Dalglish, se poate mândri cu 9 titluri de campion al Angliei, 3 FA Cup, 5 Cupe ale Ligii Angliei, 3 trofee Uefa Champions League, 2 Supercupe ale Europei și 11 Supercupe ale Angliei.

Liverpoolfc.com mai arată că o altă legendă a celor de la F.C. Liverpool, este Steven Gerrard, care, a evoluat toată cariera sa doar la echipa din Liverpool. Steven Gerrard s-a născut la data de 30 mai, 1980, iar debutul la echipa mare a celor de la Liverpool, l-a avut în anul 1998, acesta devenind căpitan al echipei la vârsta de 23 de ani, acesta reușind să rămână căpitan și un lider desăvârșit al echipei până în anul 2015, când și-a anunțat plecarea de la F.C. Liverpool. De-a lungul carierei, Steven Gerrard a adunat pentru cei de la Liverpool 710 meciuri, marcând 186 de goluri, iar numărul sub care acesta a activat, este 8. Gerrard a cucerit împreună cu Liverpool, 2 FA Cup, 3 Cupe ale Ligii Angliei, un titlu UEFA Champions League, o Cupă UEFA, o Supercupă a Europei și o Supercupă a Angliei.

Conform theguardian.com, cei de la F.C Liverpool, au avut parte în istoria lor de meciuri foarte spectaculoase. Unul dintre aceste meciuri, este finala UEFA Champions League, din anul 2005 de la Istanbul, când, cei de la Liverpool i-au întalnit în ultimul act al competiției pe cei de la A.C Milan, care, la acea vreme, avea în componența lotului, jucători ca Paolo Maldini, KakaAndrea Pirlo, și Hernan Crespo. La pauza meciului, tabela arăta un nemilos 3-0 pentru italieni, iar fanii lui Liverpool, sperau într-un miracol. Acesta nu a ezitat să apară, iar în minutul 54, căpitanul, Steven Gerrard a înscris golul de 3-1, astfel oferind o speranță pentru fanii clubului Englez. În minutul 56, Vladimir Smicer, reușește să marcheze pentru 3-2, iar miracolul devenea din ce în ce mai posibil, pentru ca în minutul 60, jucătorul Spaniol, Xabi Alonso să marcheze pentru 3-3. După cele 90 de minute, tabela indica un incredibil 3-3 și meciul a intrat în prelungiri, unde, cele două echipe au mers de la egal la egal, până la loviturile de departajare. La ultima serie de lovituri de departajare, jucătorul celor de la Liverpool, Vladimir Smicer, izbutește să marcheze, iar soarta era în mâna jucătorului de la Milan, Andriy Shevchenko. Legenda din Ukraina, a ratat acea lovitură de departajare, iar F.C Liverpool a reușit să producă miracolul așteptat de fanii acestora.

Potrivit Uefa.com, în sezonul 2018-2019, F.C Liverpool urma să o întâlnească acasă pe echipa din Spania,  F.C Barcelona, în manșa retur a semifinalelor competiției, UEFA Champions League. La finalul manșei tur, echipa din Anglia, a fost învinsă cu un usturător 3-0 de către echipa spaniolă. Așadar, F.C Liverpool s-a văzut pusă din nou în fața unui meci imposibil, aceștia fiind obligați să nu primească gol pe teren propriu. Fanii au creat o atmosferă de vis, reușind să își împingă de la spate echipa favorită. Miracolul a început să devină posibil în minutul 7 al meciului, când, belgianul, Divock Origi, reușea să înscrie pentru 1-0. La pauza meciului, antrenorul lui Liverpool, Jurgen Kloop, l-a introdus pe olandezul, Giorginio Wijnaldum, care, a izbutit să marcheze două goluri în minutele 54 și 56. În minutul 79, echipa din Anglia, a beneficiat de un corner la care, apărarea Barcelonei a fost prinsă pe picior greșit. La acea lovitură de colț, tânărul Trent Alexander-Arnold, i-a oferit pasa decisivă lui Divock Origi, care, a dus scorul la 4-0 pentru F.C. Liverpool.

Potrivit premierleague.com, F.C. Liverpool, se află în prezent pe primul loc în campionatul Angliei, aceștia reușind să strângă până în momentul de față, un total de 82 de puncte, avantaj considerabil în lupta pentru titlu, principala urmăritoare, fiind Manchester City cu 57 de puncte, iar jucătorul cu cele mai multe goluri înscrise în campionat, este Mohamed Salah cu 16 goluri. Cei de la Liverpoo, au marcat în acest sezon, 66 de goluri și au primit doar 21, mândrindu-se cu cea mai bună defensivă din acest sezon.

Conform liverpoolfc.com, pe data 15 aprilie, 1989, într-un meci disputat între F.C. Liverpool și Nottingham Forrest din cadrul semifinalelor FA Cup, și-au pierdut viața nu mai puțin de 96 de persoane, pe stadionul pe care se disputa meciul respectiv, accidentul, fiind unul din cele mai grave la acea vreme. Fanii lui Liverpool, care, au fost martori la groaznicul accident, își aduc aminte și acum cu foarte mari emoții de incidentul din 1989.

Wikipedia.org arată că stadionul celor de la F.C. Liverpool se numeșteAnfield Road, iar stadionul poate găzdui până la 54,074 de spectatori. Inițial, Anfield Road, a aparținut celor de la F.C. Everton dinu anul 1884 până în anul 1891. Iar în anul 1892, acesta a devenit stadionul de acasă a celor de la Liverpool, devenid o adevărată fortăreață. Stadionul, are o tribună, care, îi poartă numele legendei, Kenny Dalglish.

Potrivit thisisanfield.com, F.C Livepool se poate lăuda cu 18 titluri de campioană a Angliei, 6 trofee UEFA Champions League, 3 Cupe UEFA, 4 Supercupe ale Europei, un triumf la Campionatul Mondial al Cluburilor, 7 trofee FA Cup, 8 trofee ale Cupei Ligii Angliei și 15 Supercupe ale Angliei.

Sursa: Pinterest

George Manolache

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts