Spitalele vor fi clasificate în funcţie de competenţă

Sănătate UBB Radio

Ministerul Sănătăţii propune ca, de la sfârşitul lunii octombrie, spitalele să fie clasificate în funcţie de competenţă, pe cinci categorii, se arată într-un comunicat de presă.

Ministrul Sănătăţii Cseke Attila a aprobat deja punerea în dezbatere publică, pe site-ul ministerului, a proiectului de ORDIN privind aprobarea criteriilor de clasificare a spitalelor în funcţie de competenţă.

“Aveam nevoie în Sănătate de un sistem de clasificare mult mai simplu a spitalelor, care să delimiteze clar atribuţiile şi competenţele acestora. Astăzi avem mai multe criterii după care clasificăm un spital, iar competenţele în cele mai multe cazuri se întrepătrund. Noul sistem de clasificare ajută la stabilirea unor proceduri clare de direcţionare a pacienţilor în sistem, posibilitatea realizării unei strategii de dezvolare  a spitalelor în ceea ce priveşte dotările cu echipamente, dar şi de finanţare a acestor unităţi”, a declarat Cseke Attila.

Conform proiectului de act normativ, spitalele se vor clasifica pe cinci categorii, în funcţie de competenţe, categoria I – nivel de competenţă foarte înalt, categoria II – nivel de competenţă înalt, categoria III – nivel de competenţă mediu, categoria IV – nivel de competenţă bazal şi categoria V – nivel de competenţă limitat.

Clasificarea spitalelor de urgenţă va fi realizată în continuare din punctul de vedere al competenţelor, resurselor materiale şi umane şi al capacităţii  de a asigura asistenţa medicală de urgenţă şi îngrijirile medicale definitive pacienţilor aflaţi în stare critică, conform prevederilor Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1764 din 22 decembrie 2006,

Criteriile care vor sta la baza clasificării spitalelor, in functie de competenţe, vor fi legate de structura organizatorică a spitalului aprobată in conditiile legii,  tipul serviciilor medicale furnizate, personalul de specialitate medico-sanitar încadrat la nivelul spitalului, continuitatea asistenţei medicale şi dotarea cu echipamente şi aparatura medicala.

_________

Mara Rusu

Foto: Mediafax.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts