Sorta maidanezilor decisă prin lege

Social

Camera Deputaților a adoptat ieri, după mai multe amânări, legea privind gestionarea câinilor fără stăpân.

Actul normativ prevede obligația consiliilor locale de a înfiinţa servicii specializate care să se ocupe de câinii fără stăpân în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a acestuia.

De asemenea se prevede ca autoritățile locale să amenajeze adăposturi publice pentru câini. În aceste adăposturi vor fi ținute timp de 30 de zile animalele ridicate de pe străzi şi nerevendicate încă. Dacă după termenul de 30 de zile câinii nu au fost adoptați, aceştia pot fi returnaţi în teritoriu, păstraţi în adăposturi, eutanasiaţi sau o combinaţie a acestor variante, conform hotărârii consiliilor locale, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Este stipulată totodată posibilitatea adoptării câinilor nerevendicați. În termen de şapte zile aceștia pot fi adoptați de către persoane fizice, juridice sau de centrele de adopţie înfiinţate de organizaţiile şi fundaţiile pentru protecţia animalelor.

Câinii cu vârsta de până la cinci luni vor rămâne în adăposturi până la adopţie, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 12 luni.

Proiectul de lege mai spune că după examinarea de către medicul veterinar, câinii fără stăpân grav bolnavi, incurabili sau agresivi se eutanasiază în termen de trei zile lucrătoare.

Legea a primit 168 de voturi pentru, 111 voturi împotrivă și 14 abțineri. Opoziția a încercat din nou să amâne votul asupra acestui proiect de lege însă propunerea a fost respinsă.

Au fost prezente în loje și aproximativ 100 de persoane reprezentând organizaţii de protecţie a animalelor.

________

Oana Alexa

Foto: Anca Baciu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts