Situația pensiilor este incertă

Economie Politic

Premierul Emil Boc a apreciat că reforma pensiilor iniţiată de Guvern a început să aibă rezultate pozitive. El a mai adăugat că pensiile ar putea fi majorate de anul viitor cu rata inflaţiei, la care se va adăuga 50% din creşterea reală a salariului mediu brut pe 2011, informează Rador. Boc a avertizat însă că România ar putea avea probleme în viitor cu plata pensiilor.

„Dacă nu vom avea suficienţi contributori la sistemul de pensii, evident că vom avea probleme cu susţinerea sistemului de pensii pe termen mediu şi lung”, a spus primul ministru.

Emil Boc a precizat că pensiile vor rămâne însă îngheţate în acest an, cu excepţia celor corespunzătoare încadrării în grupele I şi II de muncă, situaţie în care se află 1,5 milioane de pensionari, potrivit Rador.

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, susţine că pentru plata pensiilor este nevoie ca angajarea în câmpul muncii să fie de 65% din populaţia activă, faţă de 58% cât este în prezent.

Premierul spune că anul acesta ar fi nevoie de aproape 14 miliarde de lei pentru pensii, însă Botiş susține că, în timp, România nu va mai putea plăti pensiile, pentru că sistemul de stat este unul de tip piramidal.
„Este un sistem piramidal cumva, pentru că în momentul în care nu mai ai contributori nu mai ai de unde să atragi contribuţii şi să plăteşti mai departe. Este acea schemă Ponzi de care se tot discută şi dacă nu vom reuşi să creştem numărul de contributori, să creştem acea rată de ocupare pe care eu o reclam în mod constant: stăm la rată de ocupare de 58% de 17 ani.”, a spus ministrul citat de antena3.ro.
„Marea noastră provocare este aceea de a crea noi locuri de muncă şi de a creşte numărul contributorilor. Altfel sistemul intră în colaps, în timp.” a adăugat Botiş.
O schemă Ponzi este o investiţie frauduloasă, în urma căreia unii investitori primesc profituri uriaşe de pe urma unor fonduri investite de alte persoane şi nu de pe urma veniturilor pe care afacerea le-a generat în realitate.

_____________

Ana Giol

Foto: stiri.botosani.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts