Serbia şi-a depus candidatura la UE

UE

Serbia şi-a depus candidatura la UESerbia şi-a depus, marţi, oficial cadidatura la Uniunea Europeană. În cadrul ceremoniei, preşedintele sârb Boris Tadić a predat cererea ţării sale pentru aderarea la UE prim-ministru suedez Fredrik Reinfeldt, în Stockholm.

Totuşi, Serbia nu poate spera să devină o ţară cu drepturi depline în Uniune mai devreme de 10 ani, susţine Olli Rehn, comisarul european responsabil cu extinderea UE.

“Aceasta este o zi istorică pentru ţara mea. Acesta este al zecelea an al vieţii democratice, la zece ani de la sfârşitul războiului, la zece ani de la sfârşitul izolării noastre. În timpul acestor zece ani, obiectivul nostru principal a fost aducerea Serbiei în UE. Acum, vom continua reformele, în speranţa de a deveni, în câţiva ani, un membru cu drepturi depline al UE”, a declarat Boris Tadić.

Olli Rehn, comisarul european responsabil cu extinderea UE, a participat, de asemenea, la conferinta de presa. El a menţionat că Serbia a parcurs un drum lung în ultimii zece ani: “Vorbesc în numele întregii Comisii Europene atunci când spun că Comisia aşteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu Serbia. Serbia este o ţară-cheie privind Balcanii de Vest şi putem vedea acum că întreaga regiune se deplasează mai aproape de UE. Acest lucru este important pentru păstrarea păcii şi pentru viitorul Europei “, susţine Olli Rehn.

Cererea depusă de Servia va fi trece prin procedura de aplicare a UE. Primul pas este Consiliul de Miniştri care va decide dacă Serbia este calificat drept ţară candidată, iar apoi Comisia Europeană va începe negocieri cu ţara candidată.

Conferinţa 22 decembrie: Olli Rehn, Fredrik Reinfeldt şi Boris Tadić

Mara Rusu

Foto: www.se2009.eu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts