Seara, cerul se priveşte prin telescop

Din oraş

ClujNopti Galileeneenii au ocazia în aceste zile să privească cerul prin telescoape profesionale, în cadrul Nopţilor Galileene.

Membrii astroclubului Borealis oferă publicului posibilitatea de a privi, printre altele, planeta Jupiter împreună cu sateliţii ei în Piaţa Mihai Viteazul seara după ora 19, până sâmbătă.

“Primăvara Saturn a fost atracţia principală, acuma toamna este Jupiter că aşa sunt aliniate planetele. În afară de asta, evident, putem să arătăm numeroase constelaţii. Constelaţia dominantă, de exemplu, pe parcursul toamnei şi a iernii este Orion, care are şi cea mai vizibilă nebuloasă. În afară de asta se mai pot vedea şi roiuri de stele închise şi deschise, nebuloase planetare, stele duble, comete dacă prindem. Asta depinde şi de cât ne lasă poluarea luminoasă.” Istvan Matiş, reprezentantul astroclubului Borealis Cluj Napoca.

Evenimentul dedicat iubitorilor de astrologie este organizat cu ocazia împlinirii a 400 de ani de la primele observaţii astronomice ale lui Galileo Galilei, care au schimbat perspectiva omenirii asupra universului.

Alexandru Drăgan

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts