Se pregătește o nouă formulă pentru distribuirea locurilor în Parlamentul European

Internaţional UBB Radio

Parlamentul European are nevoie de un nou sistem de distribuire a locurilor, mai transparent decât cel actual, au spus deputaţii europeni pe 7 februarie, în cadrul unei reuniuni a comisiei pentru afaceri constituționale. Aceștia au cerut unor matematicieni să găsească o formulă și au obținut „compromisul de la Cambridge“, potrivit serviciului media al Parlamentului European.

Matematicienii au propus câteva schimbări: numărul de deputați europeni nu trebuie să depașească 751, numărul minim de deputați pe stat membru este de șase, iar cel maxim de 96. Oamenii de știință au căutat o formulă care să rămână valabilă și după eventualele extinderi ale Uniunii.

Conform formulei găsite de matematicieni, 16 țări vor pierde eurodeputați, cinci țări, cele mai mici, vor păstra numărul actual, iar șase țări, cele mai mari și Estonia, vor câștiga locuri în Parlament. În acest moment, România este reprezentată în PE de 33 de europarlamentari.

„Formula trebuie să reziste schimbărilor în arhitectura UE în următorii ani și să elimine «târguială politic㻓, a spus profesorul Geofrey Grimmett în cadrul reuniunii din 7 februarie. Conform raportorului Andrew Duff (Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, Regatul Unit), nu Parlamentul European trebuie să decidă în privința formulei, ci Conferința Interguvernamentală. Parlamentul trebuie să prezinte însă propunerea ce va fi la baza dezbaterii liderilor UE.

„Formula va fi mai corectă decât sistemul actual de distribuire a locurilor în Parlamentul European, bazat pe schimburile politice. Este și mai transparentă“ a mai adăugat profesorul.

Raportul parlamentar este programat pentru vot în comisie în  luna aprilie și în plen în luna mai a anului în curs.

___________

Bianca Lăscoi

Foto: ec.europa.eu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts