Scutul antirachetă protejează, oficial, Europa

Internaţional

Nato a oficializat duminică noapte prima fază a scutului antirachetă pentru Europa, printre care se numără și interceptoarele amplasate în România, conform Agerpres.

”Acesta este primul pas către obiectivul nostru pe termen lung pentru a asigura o protecţie completă pentru toate populaţiile, teritoriile şi forţele ţărilor europene”, a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, la Chicago, unde se desfăşoară summitul Alianţei Nord-Atlantice.

Șefii de stat și de guvern ai celor 28 de state membre ale NATO au declarat că starea inițială de dezvoltare a fost finalizată. Aceasta fiind una din cele patru faze de instalare a scutului antirachetă, sistem defensiv ce va fi finalizat in 2020. Scutul antirachetă va fi compus dintr-un radar ultra-puternic şi performant, instalat în Anatolia (Turcia), iar în raza de protecție a acestuia se află și  România.

”În momentul de faţă, prin capacitate interimară nu înseamnă o soluţie definitivă, după cum spune chiar numele deciziei adoptate astăzi (…)Vom vedea dacă aşa va fi sau nu, dar vă pot spune că, în unele perioade, măcar parţial, teritoriul României în momentul de faţă este protejat de lovituri ale unor rachete balistice. În opinia mea, dincolo de a fi o decizie tehnică, această decizie este una politică şi ea vine să garanteze cetăţenilor din statele membre NATO, în primul rând că ne ducem la îndeplinire obiectivele”, a afirmat preşedintele Băsescu, într-o conferinţă de presă.

Scutul antirachetă este destinat să protejeze Europa de eventualele atacuri din partea Orientului Mijlociu, mai exact dinspre Iran. Proiectul a fost impus de Washington și a fost întâmpinat cu ostilitate de către Moscova, astfel  proiectul a devenit, principalul motiv al neînţelegerilor dintre NATO şi Rusia.

_________

Mădălina Gorschi

Foto: rtv.net

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts