Scriitorii români au şansa unui premiu european în 2010

UBB Radio UE

<a href=România a fost selectată să participe la ediţia din 2010 a Premiului European pentru Literatură, alături de alte 10 ţări, printre care Belgia, Danemarca, Finlanda, Germania şi Spania, anunţă Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Premiul urmează a fi decernat în luna noiembrie, după ce comitetele de jurizare ale fiecărei ţări participante vor trimite raportul final de selecţie, etapă ce s-a cerut a fi finalizată până la sfârtitul lunii iunie.

Premiul European pentru Literatură este finanţat prin programul Cultura al Uniunii Europene. Acest program se desfășoară pe o durată de trei ani consecutivi, iar în cadrul acestuia s-au înscris 35 de ţări.

La ediţia precedentă, autori debutanţi aparţinând primelor 12 ţări selectate au fost premiaţi la Bruxelles, printr-o ceremonie la care au participat preşedintele José Manuel Barroso şi Doris Pack, preşedintele Comisiei pentru Educaţie şi Cultură a Parlamentului European. În acest an, alte 11 ţări vor fi premiate în cadrul programului, urmând ca în ediţia din 2011 să fie decernate premiile celor mai buni autori din cele 12 ţări rămase, participante la Programul UE Cultura.

Iniţiativa Uniunii Europene are rolul de a atrage atenţia asupra bogăţiei literaturii europene contemporane şi de a ajuta la promovarea unor autori europeni talentaţi.

Ioana-Cristina Teodorescu

Ionuţ Huşanu

Foto: www.euprizeliterature.eu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts