Sărbătoarea unui mit: Zidul Berlinului

Eveniment

Germania a sărbătorit astăzi 20 de ani de la căderea zidului Berlinului. Pentru a celebra momentul, o mie de piese din polistiren au fost instalate în centrul capitalei, pe fostul traseu al Zidului. Acestea au fost doborâte în mod simbolicCei 20 de ani de la reunificarea capitalei germane au fost aniversați și la Cluj, dintr-o singură mişcare.

În seara de 9 noiembrie 1989, Partidul Comunist Est-German anunţa berlinezii că vor călători liber în străinătate. Imediat după anunțul său, Zidul Berlinului a fost luat cu asalt și a fost dărâmat. Nici măcar temutul KGB, serviciul secret rusesc, nu a prevăzut reacția, iar Mihail Gorbaciov a fost pus în fața unui fapt împlinit.

Astăzi, ultimul lider sovietic a sărbătorit Europa reunită împreună cu berlineziÎncepând cu ora 19, pe zidurile Casei Matei a fost proiectat fotodocumentarul “Istoria căderii Zidului Berlinului în imagini”i și premierul britanic Gordon Brown, preşedintele francez Nicolas Sarkozy, președintele rus Dmitri Medvedev, dar și alături de secretarul de stat american Hillary Clinton.

În seara aceasta, mulțimea a refăcut în mod simbolic traseul parcurs spontan de berlinezi în 1989, iar cancelarul Angela Merkel a vizitat podul de la Bornholmer Strasse, unul dintre primele puncte de frontieră care au fost deschise acum două decenii.

Cei 20 de ani de la reunificarea capitalei germane au fost aniversați și la Cluj. Începând cu ora 19, pe zidurile Casei Matei a fost proiectat fotodocumentarul “Istoria căderii Zidului Berlinului în imagini”. Cele peste 140 de imagini provenind din arhivele landului Berlin , însoțite de o muzică spectaculoasă, s-au află astăzi la Cluj-Napoca , după ce zilele trecute au fost prezentate publicului din Târgu Mureș și București.

Alina Radulov

Foto: Gabriel Galgoczy

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts