Salariile cresc anul viitor, dar rămân mai mici faţă de iunie 2010

Economie Politic

Angajații din sectorul public nu se vor bucura nici anul viitor de prime, tichete de masaă prime de vacanță, însă începând cu luna ianuarie a anului 2011 vor avea parte de o creștere salarială de 15%, conform proiectului celei de-a doua rectificări bugetare din acest an, obținut de MEDIAFAX.

Legea salarizării

Curtea constituțională a dat aviz de constituționalitate pentru tăierea salariilor bugetariilor cu 25% doar pentru o perioadă temporară, pană la 1 ianuarie 2011. De aceea, legea salarizării pe anul acesta rămâne la fel, iar pentru anul 2011 se preconizează o creștere salarială de 15% raportată la luna octombrie 2010, motiv pentru care salariile rămân cu 13,75% mai mici față de luna iunie 2010. Dacă legea salarizării nu revine la nivelul anterior scăderii, noua lege poate fi cosiderată neconstiuțională, potrivit Mediafax.

Creșterea salarială din 2011 va fi calculată în funcție de gradul sau treapta profesionlă, vechimea în munca sau în specialitate dobândite până la 31 decembrie 2010. Proiectul datat din 17 noiembrie a fost dicutat miercuri în Guvern, urmând a fie aprobat luni, după consultarea cu FMI.

Suplimentări și diminuări

Bugetele a 16 instituții, inclusiv cel al Ministerului Educației, vor fi diminuate. Astfel, Minsterul Economiei va pierde 3.76% din bugetul ce ia revenit în ianuarie 2010, Ministerul Finanțelor va pierde mai puțin din Buget, și anume 2,64% din bugetul aferent.  Ministerul Comunicațiilor și Înalta Curte de Casație și Justiție vor suferi reduceri mai semnificative, respectiv 10,09% și 6.75%. Bugetul Ministerului Justiției va și mai puțin afectat de rectificarea bugetară, acesta va pierde 0,052%.

Cele mai mari fonduri suplimentare de la bugetul de stat va primi Ministerul Munci, 987,3 milioane lei, respectiv Minsterul Agriculturii, cu 502 milioane lei pentru derularea proiectelor din fonduri externe nerambursabile postaderare.  De asemenea și Minsterul Muncii își va mări bugetul cu 5.89%, cel al Administrației și Internelor cu 0,49% și al Mediului cu 0,73%.

Proiectul de rectificare va fi aprobat luni de Guvern. Ultima rectificare a bugetului s-a făcut în luna august.

_________

Maria Ghere

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts