Românul și psihologul: o bătălie fără luptători?

Educaţie

Este anul 2019 și se aude că depresia a ajuns să treacă și granițele României. Cum o întâmpinăm? Care sunt armele cu care suntem pregătiți să învingem acest fenomen? Suntem dispuși să ne confruntăm cu ea? Conform studiului Atlas, Situația serviciilor psihologice din România în 2017, un psiholog are în medie 3,9 ședințe pe zi, iar clientela  acestuia crește odată cu recenziile (din gură în gură).

Chiar dacă la începutul articolului este clar stabilit că trăim în 2019, în România ‘Ai nevoie de un psiholog? Dar ce ești tu, nebun, să ai nevoie de psiholog?’ este fraza cea mai des auzită atunci când cineva mărturisește faptul că ar avea de gând să se consulte cu cineva în domeniu.  Psiholog Stroe Geanina afirma faptul ca ‘Multe persoane, chiar și dintre cele mai tinere, confundă psihologul cu psihiatrul… … și mai este și acel mit că psihologul citește gândurile și poate face ce dorește cu tine.’ Aceasta menționează și faptul că românii sunt mai obișnuiți, fiind o cultură religioasă, să își împartă problemele și greutățile cu mai multă ușurință cu un preot. Dacă în rândul tinerilor psihologul este încă un subiect tabu, trebuie doar să ne imaginăm unghiul din care vârstnicii văd asta.

‘De cele mai multe ori persoanele în vârstă, nu recunosc sau nu realizeză că sunt în depresie din varii motive. În primul rând viața i-a “învâțat” că trebuie  să lupte și să nu se lase doborâți. Recunoașterea unei “ slăbinciuni” poate fi perecepută ca și când s-ar da bătuți… … Oamenii în vârstă nu au fost învâțați să se asculte pe ei înșiși, în comunism spunându-li-se ce să gândească și ce să simtă. Cred că de aici vine și dificultatea de a lucra cu omenii în  vârstă.

(Psiholog Stroe Geanina)

Conform Studiului Atlas, un psiholog în România dobândește clientelă și încredere în primul rând bazat pe recomandările din gură-n gură, stabilind astfel o părere bazată pe așteptările și judecățile unei persoane care este un caz unic defapt. Prețul primelor ședințe este în majoritatea timpului gratuit, urmând ca, clientul să decidă dacă vrea să continue sau să întrerupă terapia. Valoarea majorității prețurilor se învârte sub 100 de lei pe ședință, variind de aici depinzând de fiecare psiholog în parte. În România 87,5% din psihologi nu folosesc mijloace moderne de a-și desfășura activitatea (videocall, instant messaging, șamd.). 30,9% consideră să ia în calcul folosirea acestor mijloace iar 31,6% sunt încă indeciși în legătură cu asta.

Potrivit https://romanialibera.ro/, ‘În România, numărul persoanelor care suferă de dizabilități mintale este unul îngrijorător. Acest lucru are loc doar datorită faptului că nu știm cum să ne îngrijim corespunzător de sănătatea noastră mintală, fiind convinși că deținem controlul de fiecare dată. Adevărul este că firea umană este foarte delicată și fragilă și necesită un ajutor de specialitate venit din partea unui psiholog care într-adevăr are puterea de a stăpâni și gestiona în mod corect unele circumstanțe mai dificile. ‘

Revenind la ideea inițială de la care am plecat, suntem în 2019, unde vizita la psiholog nu ar mai trebui să cauzeze indignări sau să atragă priviri judecătoare; după cum am putut să observăm bolile mintale nu sunt doar un mit, și ideea că noi trebuie să ne descurcăm cu propriile gânduri și problem este una expirată. Chiar dacă termenul ‘depresie’ a fost abuzat în ultima vreme, fiind aproape un trend în rândul tinerilor, ea este prezentă în mai multe cazuri decât am crede, și poate fi tratată, poate chiar prevenită. Dacă simți că psihologul din tine a eșuat și nu îți mai face față, cu siguranță este prin apropiere un psiholog gata să preia situația.

– Material realizat de Fuleki Szilvia

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts