Revoluţie în Muntenegru

Internaţional

Muntenegrenii au organizat sâmbătă, 15 februarie o revoluție împotriva șomajului, sărăciei și a corupției din țară.

montenegro-anti-government-protest.jpeg-1280x960

Manifestanții au ieșit în fața Guvernului din Podgorica, Muntenegru cu sloganul „Vrem sムtrăim, vrem să muncim!”.  Aceștia susțin că guvernanții sunt vinovați de rata mult prea ridicată a șomajului, ritmul prea lent al reformei economice și corupției. Poliția a folosit gaze lacrimogene și grenade antirevoltă pentru a împrăștia grupul a sute de manifestanți. Potrivit autorităților cel puțin nouă polițiști au fost răniți în timpul ciocnirilor, de pietrele aruncate de protestatari.

Conform bussinesinsider, întreaga organizare a avut loc pe site-ul de socializare Facebook, cu un apel lansat pe pagina „Revoluție în Muntenegru”, care a dispărut în cursul zilei în care a și apărut.

Încă din 7 februarie, oamenii din Bosnia s-au revoltat și au incendiat clădiri guvernamentale. Fabricile de stat au fost vândute de Guvern unor „investitori”, care în loc să le dezvolte le-au închis şi vândut la fier vechi, trimiţând oamenii în şomaj. În ultimii 25 de ani, Muntenegru a fost condusă de Milo Djukanovic, care a făcut rocada, timp de un sfert de veac, între posturile de preşedinte al ţării şi cel de premier. Actualmente, Djukanovic este premier.

Cred că elita coruptă, condusă de Djukanovic, ar trebui să sfârşească în închisoare

a expus autorităţilor Marko Milacic, unul dintre cei peste 200 de muntenegreni ieşiţi pe baricade.

Djukanovic şi cei din organizaţia sa au fost acuzaţi în repetate rânduri de corupţie în ultimii ani.

– Anca Bârnă / Sursa fotografiei: www.veooz.com

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts