Despre intelectualitate în secolul XXI la UBB

Cultură Eveniment

Despre felul în care se diferenţiază noţiunile de intelectual şi putere au vorbit astăzi personalităţi din sfera academică naţională şi internaţională în cadrul colocviului „Intelectualii şi puterea”, organizat la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (FSPAC) din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai.

În contextul aderării la Uniunea Europeană, noţiunea de intelectualitate îşi însuşeşte norme occidentale. Despre această problemă a vorbit Prof. Univ. Dr. Constantin Schifirneţ, care susţine că odată cu intrarea în UE, intelectualii nu mai sunt nevoiţi să îşi cheltuiască energiile pentru a ne defini identitatea.”

Dintre cele 20 de discursuri ale invitaţilor prezenţi la colocviu, discursul prof. Dr. Michael Shafir a menţionat faptul că „între intelectuali şi putere nu trebuie să existe neapărat o relaţie conflictuală, dar trebuie să îşi îndeplinească rolurile separat”. Acesta s-a arătat nemulţumit de cei care îşi atribuie condiţia de intelectual şi ulterior devin oameni politici: „Noi  nu suntem intelectualii lui Băsescu”.

Evenimentul se va încheia cu prezentarea cărţii “Viclenia Globalizării. Asaltul asupra puterii americane“,  semnată Paul Dobrescu.

__________

Oana Moisil

Foto: Bogdan Tincu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts