Restricții pentru români și bulgari și pe piața muncii din Elveția

Internaţional

Elveţia a decis să înăsprească condițiile pentru cetăţenii din România şi Bulgaria care caută un loc de muncă în această ţară, după ce Olanda a restricționat accesul românilor și bulgarilor pe piața muncii interne, scrie site-ul bulgăresc de știri Novinete.

Consiliul Naţional al Parlamentului elveţian a adoptat o rezoluţie, care solicită guvernului să întreprindă noi măsuri pentru a limita imigraţia. Măsurile se vor aplica doar Bulgariei şi României.

De la 1 iulie 2011, românii, bulgarii și cetățenii extra-comunitari vor putea munci în Olanda în baza unui permis de muncă, potrivit inițiativei propuse de ministrul pentru Afaceri Sociale, Henk Kamp, susţinut de Guvernul Olandez.

„Peste un milion de olandezi cu vârsta sub 65 de ani sunt fără loc de muncă.”, a subliniat ministrul, citat de Euractiv.

Olanda este unul dintre cele zece state membre ale Uniunii Europene care au păstrat restricţiile de muncă pentru cetăţenii României și Bulgariei, împreună cu Belgia, Germania, Irlanda, Franţa, Italia, Luxemburg, Austria, Marea Britanie şi Malta.

Restricţii pot fi menţinute pentru încă doi ani, până la sfârşitul anului 2013, în cazul în care ţările prezintă dovezi că românii și bulgarii sunt o povară pentru pieţele lor de muncă.

__________

Ana Giol

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts