Respectarea legislaţiei UE privind deşeurile va fi monitorizată

UBB Radio UE

Respectarea legislaţiei UE privind deşeurile va fi monitorizată Un studiu al Comisiei Europene, publicat astăzi, recomandă instituirea unui organism european dedicat care să vegheze la implementarea şi respectarea legislaţiei UE privind deşeurile.

Se estimează că în UE sunt generate anual 2,6 miliarde de tone de deşeuri, dintre care aproximativ 90 de milioane de tone sunt clasificate ca periculoase.

Multe depozite de deşeuri nu îndeplinesc standardele, iar în unele state membre lipseşte încă infrastructura de bază pentru gestionarea deşeurilor. De asemenea, transporturile ilegale de deşeuri constituie o sursă de îngrijorare.

Costul anual al punerii în aplicare a recomandărilor este estimat la puţin peste 16 milioane de euro. Implementarea pe deplin a legislaţiei UE privind deşeurile ar duce la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, inclusiv a celor de metan generate de depozitele de deşeuri, echivalente cu aproape 200 de milioane de tone de CO2 pe an. Având în vedere preţul actual al carbonului, de aproximativ 13 euro/tonă, s-ar realiza astfel o economie anuală de 2,5 miliarde de euro. Alte beneficii economice semnificative includ concurenţa loială între companiile europene, oportunităţile mai bune pentru inovare şi accesul sporit la materii prime secundare valoroase.

În cursul acestui an va fi efectuată o analiză aprofundată cost-beneficiu pentru acest program, iar în 2011 ar putea fi propuse etape ulterioare.

Mara Rusu

Foto: europa.eu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts