Radu Munteanu, UTCN: „Nu se mai caută absolventul ideal, ci un absolvent capabil să se adapteze continuu la cerințele unei firme”

Educaţie

Un protocol de colaborare pentru  crearea unui sistem de comunicare funcțional și eficient între absolvenți și companiile angajatoare a fost semnat, astăzi, între Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) și Primăria Municipiului.

„Problema care se pune este armonizarea curriculei universitare cu cerințele pieței muncii care este în continuă mișcare. Practic, este vorba despre un protocol de colaborare în vederea ameliorării și adaptării curriculare pentru a oferi, la finalul studiilor, absolvenți compatibili profesional cu ceea ce se caută astăzi pe piața muncii.”, a afirmat primarul Sorin Apostu.

Potrivit statisticilor realizate de UTCN, peste 34% dintre absolvenți lucrează în domeniul pe care se specializează încă din timpul studiilor,  84% dintre absolvenți și-au găsit de lucru în cel mult 6 luni după finalizarea studiilor, iar restul au ales să continue specializarea la master sau doctorat. O treime dintre respondenți declară că sunt foarte mulțumiți de salariu, iar jumătate spun că au o remunerație decentă. În acest context, cele două instituții au inițiat această colaborare pentru ca absolvenții să poată avea acces la piața muncii mai ușor.

„Formele tradiționale de colaborare cu mediul economic nu mai sunt soluții, de aceea am căutat o altfel de formă prin care să fim în contact direct cu mediul economic pentru a putea satisface cerințele unui mediu economic care nu mai caută  absolventul ideal, ci un absolvent capabil să se adapteze continuu la cerințele unei firme.”, a adăugat rectorul UTCN, Radu Munteanu.

De asemenea, Universitatea Tehnică va oferi posibilitatea companiilor de a organiza studii post-universitare de specializare „la comandă” pentru a asigura formare profesională continuă.

_________

Ana Giol

 

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts