Protestul românilor în ochii presei internaţionale

Eveniment Internaţional

Mitingul de protest de ieri din faţa Guvernului a atras atenţia presei străine. Publicaţii din Marea Britanie, Franţa şi Irlanda nu au ezitat să compare situaţia României cu cea a Greciei, considerând că ţara noastră s-a confruntat cu cel mai mare protest din ultimii 20 de ani.

„Mii de muncitori din sectorul public au ieşit pe străzile din Bucureşti, ca semn de protest împotriva reducerii salariilor şi a pensiilor”, scria ieri seară BBC news.

„Protestul celor 20 000 de oameni a fost primul test serios al Guvernului de la Bucureşti” notează şi Irish Times. Publicaţia mai precizează că acesta a fost unul dintre cele mai serioase proteste de după 1989, în România.

Cotidianul britanic The Independent scrie, la rândul său că 40 000 de români au mărşăluit ieri pe străzile Bucureştiului, împotriva măsurilor de tăiere a pensiilor şi salariilor. Bugetari şi pensionari au blocat traficul în centrul capitalei, mai notează The Independent. „Românii au aruncat cu pietre şi apă în Ministrul Economiei,  Marcel Hoară”, precizează în continuare cotidianul, confundând funcţia membrului PDL.

Totodată, Reuters subliniază că „Al doilea cel mai sărac stat din UE, a garantat reformarea sectorul bugetar, care reprezintă o treime din totalul locurilor de muncă”.

La rândul său, Associated Press consideră că România este dependentă de împrumutul de la FMI, confruntându-se cu o recesiune profundă. De asemenea, economia  României s-a micşorat anul trecut cu 7,1 la sută, mai notează agenţia.

_________

Delia Marinescu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts