Protestele continuă în Iran, Bahrain şi Yemen

Internaţional UBB Radio

După modelul revoltelor din Tunisia și Egipt, opoziția din Iran, Bahrain și Yemen a organizat ample manifestații împotriva regimurilor din aceste țări.

La Teheran, mii de oameni au ieșit în stradă cerând demisia președintelui Mahmound Ahmadinejad. În urma confruntările violente din Teheran şi capitala Bahrainului, zeci de protestatari au fost răniţi și două persoane au decedat. Forţele de ordine iraniene au folosit gaze lacrimogene în centrul capitalei pentru a-i dispersa pe manifestanţii opoziţiei care participă la un marş de protest interzis, informează Reuteurs.

Oficialii iranieni şi-au anunţat susţinerea publică pentru protestatarii antiguvernamenmtali de la Cairo. Teheranul spune însă că în Iran situaţia este diferită şi că mișcările de protest organizate sunt o „mişcare politică” a opoziţiei.

Demonstranții din Yemen s-au adunat în campusul universităţii de stat din capitala Sanaa, unde cer demisia preşedintelui Ali Abdullah Saleh. Manifestanţii s-au confruntat cu forţele de ordine şi cu susţinătorii liderului yemenit. 17 protestatari au fost răniţi, iar alţi 165 au fost arestaţi atunci când au încercat să pătrundă în piaţa al-Tahrir din capitală, potrivit realitatea.net.

Zeci de oameni care protestau paşnic în Bahrain au fost atacaţi de către autorităţi cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc. Un protestatar în vârstă de 27 de ani a fost ucis.

Mulţi protestatari au fost arestaţi după intervenţia forţelor de ordine. Măsurile de reprimare a unei eventuale revolte au început însă din timp. Înainte de ieşirea în stradă a protestatarilor, liderii opoziţiei, între care şi fostul candidat la preşedinţie Mir-Hossein Mousavi au fost reţinuţi la domiciliile lor. În faţa casei lui Mousavi se află mai multe maşini ale poliţiei, iar telefonul acestuia a fost închis, potrivit surselor citate de realitatea.net.

Autorităţile au luat măsuri pentru a bloca accesul la internet şi pentru a bruia emisia canalelor de televiziune prin satelit, informează agențiile internaționale citate de Agerpress.

_________

Ana Giol

Foto: AFP

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts