Proteste împotriva Codului Muncii și în Cluj-Napoca

Din oraş UBB Radio

Sindicaliştii protestează astăzi de la ora 14.00, în faţa Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, împotriva adoptării Codului Muncii.

Aceştia au protestat, ieri, în fața prefecturilor în mai multe oraşe din ţară în semn de nemulțumire faţă de noile prevederi ale Codului Muncii, pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pe 8 martie.
Președintele Cartel Alfa Cluj, Grigore Pop, a declarat că noul pachet legislativ este în defavoarea angajaților și îi protejează pe angajatori.
„Sindicatele din Cluj, Cartel Alfa, BNS, CSDR și CNSLR Frăția, vor organiza, vineri (astăzi – n.r.), un miting de protest în Piața Lucian Blaga din Cluj-Napoca, urmat de un marș prin centrul orașului până la Prefectură, la care estimăm participarea a circa 10.000 de persoane.”, a precizat Grigore Pop, citat de stiridecluj.ro.
Printre punctele slabe ale noului Cod al Muncii, manifestanții reclamă deschiderea căii către concediere fără niciun fel de explicaţii, posibilitatea angajatorilor de a mări durata săptămânii de lucru la şase zile şi durata zilei de lucru chiar şi până la 14-16 ore pe zi, precum şi prelungirea perioadei de probă la 90 de zile.

Și în judeţele Dolj, Brăila, Braşov şi Timiş au avut loc demonstrații împotriva deciziei Guvernului de a-şi asuma răspunderea pe noul Cod al Muncii.

Premierul Emil Boc susţine că, odată cu adoptarea noului Cod al Muncii, românii îşi vor găsi mai uşor un loc de muncă, iar firmele vor putea angaja mai uşor salariaţi în România, aceştia urmând a fi plătiţi mai bine.

„Cu cât mai puţine firme vor putea folosi munca la negru, cu atât vom avea mai multe contracte de muncă, vom avea mai puţini oameni asistaţi social, care depind de bugetul statului. Asta înseamnă că mai mulţi oameni vor fi asiguraţi la pensie, la şomaj sau la asigurări de sănătate.”, a declarat premierul Emil Boc ciatat de Radio România Actualități.
Protestatarii se tem că modificările aduse îi vor transforma în sclavi şi cer ca ele să nu fie adoptate.
________________

Ana Giol

Foto: evz.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts