Proiecte mărețe pentru Cluj-Napoca

Din oraş

www.stiridecluj.ro

De aproximativ patru decenii, autoritățile locale din Cluj își doresc ca în orașul din “inima Transilvaniei” să circule un tren suspendat de mare viteză și să aibă un Someș navigabil. În urma întocmirii bugetului local, acestea s-au hotărât că acum este timpul ca cele două proiecte să fie realizate, chiar dacă vor presupune costuri uriașe.

Potrivit autorităților locale, un  kilometru de cale de rulare pentru un asfel de tren ar costa 14 milioane de euro. Linia ferată suspendată la aproximativ 12 metri, ar reuși să facă legătura cu unul dintre cele mai mari cartiere din oraș și zona industrială. Pentru a se putea indeplini totul, primăria a început să aloce deja primul million de lei pentru studii în acest sens.

Cât despre construirea unui monorail s-a discutat  încă 1978, însă proiectul era prea scump, fiind abandonat în favoarea dezvoltării reţelei de tramvaie.

Purtatorul de cuvânt al Primăriei din Cluj-Napoca a precizat faptul că trebuie să se pornească de la ideea unui potenţial monorail sau o soluţie subterană, dar totul decurge în funcţie de cum se va releva la final și de studiul de fezabilitate.

Pe langa acest proiect, Primaria îș mai dorește și amenajarea unui sistem navigabil pe traseul râului Someș.

– Larisa Bîldea / Sursa fotografiei: www.stiridecluj.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts