Portretul luptătorului pe ecrane FOTO

Eveniment Internaţional

Unul dintre cele mai ambiţioase filme realizate în România, atât  din punct de vedere al subiectului cât şi al producţiei, „Portretul luptătorului la tinereţe” este primul episod dintr-o trilogie care se numeşte „Aproape linişte”.

La Cluj, lungmetrajul va avea parte de o proiecție de gală începând cu ora 19:30, la cinema Victoria. La final actorii Dan Bordeianu, Ion Bechet și Cătălin Babiuc precum și regizorul vor sta de vorbă cu publicul. Pelicula va fi lansată simultan în Bucureşti, Iaşi şi Bacău, urmând a fi proiectată ulterior la Constanţa, Craiova, Timişoara, Arad, Oradea şi alte oraşe

Regizorul Constantin Popescu tratează subiectul luptei disidenților în contextul regimului comunist din România.

„Am aflat despre existenţa a mai mult de 1.000 de grupuri de partizani care s-au opus mişcării comuniste din România, timp de peste 10 ani; am aflat întâmplări cu femei şi bărbaţi care au murit crezând în ideile lor, care au refuzat să facă compromisuri. O mişcare de rezistenţă longevivă, care se dovedeşte a fi fost printre cele mai lungi în istoria statelor est europene, dacă nu chiar cea mai lungă”, a declarat Constantin Popescu.

Scenariul semnat de Constantin Popescu este o adaptare după poveştile adevărate relatate în cărţile de memoralistică sau preluate din arhivele Securităţii.

Filmul vizează toate categoriile de vârstă, însă regizorul se îndreaprtă mai ales asupra generației postdecembriste. „Mă adresez în primul rând tinerilor. Mi se pare important ca, pentru niște oameni, acesul la informație, pe de o parte, este relativ ușor prin intermediul internetului, pe de altă parte, nu toate cărțile realistice sau în care s-au publicat arhive, stenograme din vremea respectivă  nu se găsec ușor pe piață. Cred că este un mod interesant de a informa și care poate stârni măcar curiozitatea ”, susține Constantin Popescu.

Filmul a avut deja succes în cadrul Festivalului de la Berlin, Festivalul B-EST și Festivalul Internaţional de Film de la Bratislava. Urmează sa fie proiectat și în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Torino la sfârșitul lunii noiembrie.

[imagebrowser id=101]

___________

Ghere Maria

Cristina Nenea

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts