Portretul luptătorului la tinereţe se lansează în cinematografe (video)

Din oraş Eveniment

Filmul „Portretul luptătorului la tinereţe”, se lansează în cinematografe din 19 noiembrie. Lungmetrajul de debut al lui Constantin Popescu va avea parte de o premieră de gală la Cinema Studio din Capitală, astăzi, de la ora 19.30, în prezenţa regizorului şi a echipei.

Proiecţia de gală de la Cluj-Napoca, va avea loc pe data de 19 noiembrie, ora 19:30, la cinema Victoria şi este deschisă publicului, pe bază de bilet. Pelicula va fi lansată simultan în Bucureşti şi Iaşi, urmând a fi proiectată ulterior şi în Făgăraş, Constanţa, Craiova, Timişoara, Arad, Oradea sau Baia Mare.

„Portretul luptătorului la tinereţe” a fost prezentat în premieră mondială la ediţia de anul acesta a Festivalului de la Berlin, în secţiunea Forum. Filmul a obţinut Premiul Publicului şi Premiul pentru imagine la Festivalul B-EST.

Constantin Popescu, a obţinut premiul pentru regie la Festivalul Internaţional de Film de la Bratislava. Juriul a apreciat arta regizorului „de a ilustra lupta pentru libertate într-o ţară asuprită”.

„Portretul luptătorului la tinereţe” este primul episod dintr-o trilogie care se numeşte „Aproape linişte” şi care va continua cu povestea Elisabetei Rizea şi cu cea a fraţilor Toma şi Petre Arnăuţoiu.

Portretul rezistenţei anticomuniste

Imediat după al doilea război mondial, când puterea a fost preluată de comunişti, în munţii României, grupuri de oameni s-au opus regimului opresiv cu arma în mână. Aproape toţi au sfârşit în temniţă ori în faţa plutonului de execuţie. Mai mult de 1000 de grupări de „partizani” anticomunişti au fost înregistrate în dosarele Securităţii, Munţii Făgăraş fiind unul dintre nucleele acestei lupte, între 1947 şi 1960.

Una dintre cele mai longevive grupări de a fost cea condusă de Ion Gavrilă Ogoranu: cei 12 tineri au rezistat în munţii Făgăraş, în condiţii extrem de dificile, aproape zece ani. Ogoranu a fost singurul din grup care nu a fost prins până în 1976, lucru unic în istoria grupărilor de partizani de oriunde. Legenda omului care s-a ascuns de Securitate timp de 27 de ani şi a camarazilor săi care au luptat şi au murit pentru o idee sunt subiectul acestui film.
Pe site-ul www.portretulluptatorului.ro vor fi afişate, începând de săptămâna viitoare, oraşele în care va rula pelicula şi orele proiecţiilor. Filmul are şi propria pagină de Facebook: www.facebook.com/Portretul-luptatorului-la-tinerete

__________

UBB Radio

foto: portretulluptatorului.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts