Portret | Doina Popescu-Brăila, prezentă la Târgul de carte „Gaudeamus” din Cluj­­­-Napoca

Cultură Din oraş

Profesor de matematică şi totodată scriitor, Doina Popescu este autoarea cărţilor „Terente-Zodia zmeilor”, „Ardei iuţi”, „Copilul Dunării” şi „Dragoste şi ciocolată”. Aceasta a început să scrie la vârsta de 17 ani, iar la fiecare târg de carte unde este prezentă oferă cititorilor săi autografe şi numărul de telefon propriu pentru a afla părerea lor cu privire la operele sale.

Doina Popescu-Brăila, aşa cum este cunoscută în rândul scriitorilor, este autoare a 9 cărţi publicate până la momentul actual şi a altora care sunt ţinute în sertar, după cum declară însăşi scriitoarea. Pe lângă aceasta, Doina Popescu recunoaşte că a scris prima carte la vârsta de 17 ani, însă aflându-se în perioada comunistă nu a publicat-o. Dintre cele publicate, prima a fost „Comisia Zürich” în 2009, iar ultima publicată şi cea mai bine vândută este „Terente-Zodia Zmeilor”.

Întrebată ce o inspiră în scrierea cărţilor aceasta a răspuns: „Viaţa mă inspiră. Adevărul este că am norocul să întâlnesc oameni ciudaţi, însă ciudaţi în sensul bun al cuvântului. „Terente-Zodia zmeilor” este cartea cea mai bine vândută, însă şi cartea pentru care m-am documentat cel mai mult. Am ţinut să scriu o carte bine documentată, tocmai de aceea am citit tot ce are legătură cu haiducul Terente, inclusiv presa vremeii şi tocmai pentru a mă asigura că înţeleg bine, am citit toată presa, nu doar pasajele cu Terente deoarece e foarte important să înţelegi perioada la care te raportezi.”

Autoarea a declarat că momentan se ocupă doar de scris, renunţând la meseria de profesor şi pentru a merge la toate târgurile de carte din ţară şi-a achiziţionat o ambulanţă din Spania pe care a reamenajat-o pentru a putea să doarmă în ea pe parcursul călătoriilor sale: „La Cluj am parcat în apropierea cimitirului. Se pare că acolo e mai ieftină parcarea. De celelalte ori cand am venit, stăteam aici, în apropiere, însă acum nu a mai fost posibil.

La târg, vorbeşte cu fiecare persoană care îi vizitează stand-ul, iar fiecărui cumpărător îi semnează cartea şi îi lasă numărul propriu: „Primesc adesea mesaje de la cititorii mei. Spre exemplu, domnul care a fost mai devreme la stand a cumpărat ieri Terente-Zodia zmeilor şi mi-a trimis mesaj să îmi spună că i-a plăcut foarte mult cum am surprins personajul principal, iar acum a revenit şi am discutat tot despre carte.”

Doamna Doina Popescu este profesor de matematică la origine, iar în trecut a fost: jurnalist, sufletul „Torent”-ului şi blogger, potrivit Adevărul.

Târgul de carte „Gaudeamus” din Cluj-Napoca se află la a XVIII a ediţie, desfăşurându-se în incinta pavilionului amplasat în Piaţa Unirii pe perioada 5-9 aprilie.

-Victoria Timoce / Sursa fotografiilor: Victoria Timoce

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts