Pliante şi steguleţe de Ziua Europei

Administraţie Cultură

Ziua de 9 mai, dată cu dublă semnificaţie pentru poporul român, reprezentând Ziua Independenţei proclamate acum 132 de ani, dar şi Ziua Europei, a fost sărbătorită la Cluj doar printr-un târg de informare.

Ziua de 9 mai, dată cu dublă semnificaţie pentru poporul român, reprezentând Ziua Independenţei proclamate acum 132 de ani, dar şi Ziua Europei, a fost sărbătorită la Cluj doar printr-un târg de informareMunicipalitatea a propus şi în acest an clujenilor un târg de informare europeană, cu ocazia zilei de 9 mai. Alături de Centrul Regional EUROPE DIRECT Transilvania de Nord, Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest şi Asociaţia Profesioniştilor în Presă Cluj, Primăria Cluj-Napoca a amenajat standuri cu materiale informative pe zona pietonală de pe strada Matei Corvin.

Vizitatorii au avut ocazia să afle detalii despre alegerile europene de anul acesta, bugetul Uniunii în 2009, activităţile Parlamentului European, dar şi să obţină informaţii referitoare la programele care pot fi accesate sau pe care principalele instituţii din judeţ le derulează în parteneriat cu instituţiile europene.

Târgul a celebrat Ziua Europei, dar mulţi dintre trecători, la fel ca şi aleşii noştri, nu şi-au mai amintit de evenimentele din anul 1877, când, la data de 9 mai, Adunarea Deputaţilor a proclamat Indepedenţa de Stat a României: “Nu ştiu decât că este ziua Uniunii Europene. Nu mă interesează ce s-a întâmplat acum câteva sute de ani, mă interesează ziua de mâine”, ne-a declarat Octavian.Aproximativ 30 de basarabeni au organizat în faţa Casei Matei Corvin, de Ziua Europei, un flash-mob menit să atragă atenţia asupra abuzurilor care au loc în Republica Moldova sub regimul Voronin

Mesaj către Europa: “Nu te fă că plouă!”

Aproximativ 30 de basarabeni au organizat în faţa Casei Matei Corvin, de Ziua Europei, un flash-mob menit să atragă atenţia asupra abuzurilor care au loc în Republica Moldova sub regimul Voronin.

“Ziarele şi presa atât din Moldova, cât şi din România, au cam uitat de noi, iar în Moldova încă se mai întâmplă lucruri îngrozitoare. Tinerii sunt terorizaţi şi nu pot să îşi exprime punctul de vedere. Chiar dacă alaltăieri s-a adoptat rezoluţia Uniunii Europene, acest gest este mult prea puţin pentru noi”, consideră Elena, studentă din Republica Moldova.

Tinerii au venit însoţiţi de umbrele inscripţionate cu mesaje anticomuniste precum “De prea mult timp în Moldova e gripă. Gripa porcilor comunişti” sau “Chişinăul arde, europarlamentarii se piaptănă”.

Alina Radulov

Foto: Mihai Crişan

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts