Olanda refuză accesul României şi Bulgariei în spaţiul Schengen

Politic UE

Olanda este hotărâtă să menţină România şi Bulgaria în afara spaţiul Schengen până când acestea prezintă dovada unor progrese în combaterea corupţiei.

„Este 100% sigur. Nu trebuie să o pună pe agenda summitului UE. Pentru noi, răspunsul este clar.”, a declarat la Bruxelles ministrul olandez al Imigraţiei şi Azilului, Gerd Leers, referindu-se la propunerea de a discuta subiectul la summitul liderilor Uniunii Europene din 9 decembrie. România şi Bulgaria „trebuie să demonstreze mai întâi. Acest lucru este mai important decât găsirea unei soluţii.”, a adăugat ministrul, potrivit  site-ul Novinite.com.
Leers a mai declarat că Olanda va examina un raport al Comisiei Europene privind eforturile anti-corupţie din România şi Bulgaria în luna februarie dacă vor exista indici ai progresului.
Bulgaria este supusă riscului de a repeta scenariul Greciei, unde imigranții ilegali care forțează granițele Uniunii Europene prin Turcia nu pot fi opriți de autoritățile elene.
Olanda este de acord ca UE să își deschidă graniţele aeriene şi maritime cu România şi Bulgaria în martie 2012, problema frontierelor terestre urmând să fie discutată în luna iulie.

Guvernul olandez a insistat că rezultatele pozitive şi ireversibile în lupta împotriva corupţiei şi criminalităţii organizate sunt o necesitate și, deoarece rapoartele de monitorizare ale Comisiei Europene privind Bulgaria şi România în cadrul mecanismului de verificare şi cooperare nu au fost suficient de bune, Parlamentul olandez nu poate susţine aderarea lor la acest punct.

_____________

Ana Giol
Foto: stiri.rol.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts