O seară de „nemânie” cu Tudor Gheorghe

Cultură Eveniment

Când vine vremea  nemâniei? Când Tudor Gheorghe se urcă pe scena Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca și îndeamnă: „Bucuraţi-vă!”- versul pe care maestrul l-a ales să-l cânte în deschiderea concertului de ieri seară. Iar în sala în care unele trepte au fost folosite ca scaune și câțiva spectatori au rămas preţ de două ore în picioare, publicul chiar s-a bucurat.

„Vremea nemâniei” este spectacolul pe care Tudor Gheorghe l-a conceput pe versurile lui Grigore Vieru. De ce această alegere? Pentru că „la el si la Mircea Micu am întâlnit poezia în stare pură”. Deşi concertul a fost creat  cu acompaniamentul Orchestrei Arkadia și al corului celor trei fete din Chișinău, versuri ca „Aricioaica-n umbra florii / Îsi grijește ariciorii, / Îi tot spală de cu zori / Pe botic și ochișori”, au fost cântate doar pe acoduri de chitară. Tudor Gheorghe s-a ținut, așadar, de promisiunea că  „Vremea nemâniei” va aduce un elogiu frumuseţii feminine, mamei și va aduce aminte de poezia pentru copii.

Dacă orchestra a urmat perfect indicațiile dirijorului Marius Hristescu, aplauzele aritmice ale publicului pe ultima melodie l-au derutat pe Tudor Gheorghe, care a uitat câteva versuri şi, făcând haz de necaz, a cântat-o de la început.

„Vremea nemâniei “  a trecut în Cluj, dar urmează să ajungă la Sala Palatului din Bucureşti. Pentru „Degeaba”, concertul din luna decembrie cu care se va întoarce anul acesta în Cluj, Tudor Gheorghe a promis că va avea teme  care de această dată vor instiga la mânie.

__________

Oana Moisil

Foto: Daniel Giurcă

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts