O nouă alertă de scurgeri radioactive la Fukushima

Internaţional UBB Radio

Un nou incendiu a avut loc aseară la reactorul 4 de la centrala Fukushima 1, informează euractiv.ro. Stingerea focarului a durat câteva ore, după care nori de fum și abur radioactiv au plutit deasupra centralei. Personalul care lucra în incinta centralei a fost evacuate din cauza creşterii radioactivităţii în zonă, după care angajații Tokio Electric Power Company (TEPCO)  s-au luptat cu flăcările, reușind să restabilească presiunea în vasele de răciere. Tot reactorul 4 a fost cuprins în cursul zilei de ieri de flăcări.

Conform Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, nivelul de radiaţii din zona centralei nucleare a crescut de aproximativ 167 de ori, informează Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al guvernului nipon, Yukio Edano, a anunțat că sistemele de izolare de la reactorul 1 și 3 au fost avariate. Comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger a calificat accidentul nuclear din Japonia drept „apocalipsă”.   În opinia acestuia, autoritățile locale au pierdut practic controlul situației în centrala de la Fukushima.

Un alt cutremur puternic, cu magnitudinea de 6 grade pe scara Richter, s-a produs marți seara la sud-vest de Tokyo.

___________________

Ana Giol

Foto: reuters.com

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts