Număr record de filme româneşti la TIFF

Eveniment UBB Radio

Zilele Filmului Românesc (ZFR) de la ediţia a noua a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) vor cuprinde 18 lungmetraje şi 19 scurt metraje, majoritatea dintre acestea fiind proiectate la Cluj în premieră absolută.

ZFR debutează pe date de 3 iunie, cu un film selecţionat în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes: Aurora, în regia lui Cristi Puiu. Pelicula este o dramă impresionantă care gravitează în jurul lui Viorel, un bărbat de 42 de ani, divorţat, fără serviciu, care decide într-o zi să pună capăt nesiguranţei care a pus stăpânire pe viaţa lui, susţin organizatorii evenimentului. Personajul principal este interpretat chiar de regizorul filmului, Cristi Puiu, care revine la TIFF după participarea în Competiţia festivalului din 2005 cu Moartea Domnului Lăzarescu, film recompensat cu Premiul de Regie şi Premiul de Interpretare la TIFF 2005.

Zilele Filmului Românesc  vor continua cu Marţi, după Crăciun (Radu Muntean), Medalia de onoare (R. Peter Călin Netzer), Felicia, înainte de toate (R. Răzvan Rădulescu & Melissa de Raaf), Portretul luptătorului la tinereţe (Constantin Popescu), Mănuşile roşii (R. Radu Gabrea) şi Caravana Cinematografică (R. Titus Muntean).

Seria de film româneşti va fi completată de documentarele Dacia, dragostea mea (R. Ştefan Constantinescu, Julio Soto), Kapitalism, reţeta noastră secretă (R. Alexandru Solomon), Lumea văzută de Ion B (R. Alexander Nanău), The Shukar Collective Project (R. Matei Alexandru Mocanu) sau Circul vesel (R. Claudiu Mitcu).

De asemenea, pentru prima oară în istoria TIFF, în competiţia ZFR se va afla un scurt metraj realizat de două foste participante ale atelierului de film, marca TIFF, Let’s Go Digital: Aniversarea, regizat de Luiza Pârvu şi montat de Letiţia Ştefănescu.

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts