MUZEUL PĂPUȘILOR | ,,Scena nu e altceva decât o oglindă a lumii…’’

Cultură

În cadrul celei de-a 13-a ediții a Muzeului Păpușilor sunt expuse personaje de neuitat din trei spectacole de Commedia dell’Arte de Carlo Gozzi, prezentate cu ani în urmă de artiștii Teatrului de Păpuși „Puck”. Personajele Commediei dell’Arte  pot fi vizitate în perioada 9-26 mai 2019, în sălile de expoziții temporare ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca. Expoziția poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10 și 17.

Exponatele sunt păpuși și decoruri din „Vrăjitorul și corbul”,care a avut premieră în 2005, „Regele cerb„/„Secretul Magic”, care premieră în limba maghiară în anul 2010, iar cea în română în 201) și „Dragostea celor trei portocale” ,în 2013). Spectacolele sunt realizate după Carlo Gozzi, iar conceptul și regia sunt semnate de regretata Mona Chirilă Marian și de Mihai Chirilă.

Trilogia Carlo Gozzi a fost un proiect inițiat și coordonat de Mona Chirilă Marian pe scena teatrului de Păpuși Puck și a fost gândit ca un laborator care explorează tehnicile Commediei dell’Arte și conexiunile cu limbajul scenic specific teatrului de păpuși.

Teatrul de Păpuşi „Puck” a fost înfiinţat 1950 și cuprinde 300 de premiere, atât la secţia română, cât şi la cea maghiară, precum și importante premii şi nominalizări. Repertoriul actual al Teatrului de Păpuşi „Puck” este alcătuit din aproximativ 25 de titluri de spectacole pentru copii. Începând cu anul 2002, instituţia clujeană este gazda Festivalului Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete „Puck”, unul din evenimentele importante ale Clujului, iar din septembrie 2017 a inițiat Festivalul Stradal „WonderPuck”, un eveniment dedicat întregii familii.

– Material realizat de Berdar Denisia și Malaicu Iustina

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts