Mutu, recidivist sau nu?

Sport UBB Radio

                   Mutu, recidivist sau nu?Atacantul român al formației AC Fiorentina, Adrian Mutu, a fost suspendat astăzi de Comitetul Olimpic Italian, după ce a fost depistat  pozitiv.  În urma controlului antidopig efectuat pe 10 și 20 ianuarie, după meciul cu Bari, respectiv Lazio Roma, Mutu a fost găsit dopat cu sibutramină. Fotbalistul riscă o absență din activitatea fotbalistică între 1 si 4 ani.

Atacantul român susține că este nevinovat, deoarece  a luat niște pastile pentru slăbit, folosite anterior de mama sa, și uitate în Italia după cum declară chiar aceasta din urmă, citată de Prosport.

“Am stat cu el in camera 8 ani de zile. Avea mania sa nu se ingrase nici cu 100 de grame. Greseala lui a fost ca nu a consultat medical echipei sa vada daca poate sau nu sa foloseasca acele pastille”, spune internațíonalul român Cosmin Contra, pentru www.sport.ro.

Însă sibutramina este o substanță care poate fi folosită și ca un substitut al cocainei, având efecte euforizante și chiar dacă nu ar fi utilizată în acest scop, ea  înlătură senzația de oboseală și foame, motiv pentru care este populară printre sportivi, după cum spune Dario D ‘Ottavio, biochimist italian, expert în doping. În același timp, profesorul Giampietro Pellegrini, specialist în farmacologie la Universitatea din Florenţa, a declarat la Radio Fiesole că sibutramina “este o substanţă folosită pentru reducerea greutăţii, dar acum puţin timp a fost retrasă din comerţ pentru că provoca probleme cardiovasculare. Dacă un sportiv vrea să se dopeze, există substanţe mai eficiente”, a adăugat Pellegrini.

Presa internațioanlă are și ea păreri împărțite, mai ales că Mutu se află pentru a doua oară în carieră în fața unei astfel de situații, după cazul Chelsea, la finele anului 2004,. Atunci fotbalistul a fost depistat pozitiv la cocaină, în urma acestei situații atacantul român fiind nevoit să plătească clubului londonez 17 milioane de euro, după cum evocă și Associated Press.

Corriere dello Sport notează că briliantul se află în fața a două posibilități, și anume: poate dovedi că prima sa suspendare pentru dopaj a venit ca urmare a unui abuz,  sau poate suporta consecințele în caz de recidivă, ceea ce ar însemna suspendarea între 1 și 4 ani.

Este o nouă grea lovitură pentru Mutu, mai ales că astăzi Comitetul Olimpic Italian, a anunțat că  decanul naționalei a fost depistat pozitiv și la testul antidoping la sibutramină efectuat pe 20 ianuarie, în urma meciului din Cupa Italiei dintre Fiorentina și Lazio, conform mediafax.

Potrivit gsp.ro, sibutramina nu rămâne în sânge mai mult de 24 de ore, ceea ce înseamnă că atacantul a luat mai multe pastile o perioadă mai lungă de timp.

Acum, Adrian Mutu trebuie să-și pregătească apărarea, alături de avocații săi, pentru că se află într-unu moment care poate să-i încheie cariera, la 31 de ani, o vârstă  la care a demonstrat că încă mai are multe de spus în fotbalul internațional.

Cristina Salvan

Foto: sport.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts