Ministrul Sănătăţii doreşte ca persoanele aflate în concediu medical să fie verificate la domiciliu

Buna Guvernare UBB Radio

De la începutul săptămânii viitoare, Ministerul Sănătăţii, Attila Cseke va propune modificarea sistemului de acordare a concediilor medicale.

Cseke a semnat astăzi proiectul de Ordonanţă care modifică OUG 158/2005 cu privire la concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate. Prin proiectul de ordonanţă se doreşte ca:

*  Noul sistem prevede introducerea unor mijloace mai eficiente de verificare a modului de acordare a concediilor medicale şi  dublarea cuantumului amenzilor pentru eliberarea certificatelor de concediu medical de către medicii prescriptori,  în afara condiţiilor legale.

*  De asemenea, sunt prevăzute măsuri prin care se reduc termenele după care se pot prelungi concediile medicale.

Pe lângă aceste prevederi, proiectul de act normativ dă posibilitatea autorităţilor  să verifice dacă persoana care a solicitat concediul medical necesită, într-adevăr, îngrijiri medicale. Persoanele abilitate să facă această verificare sunt: angajatorii, casa de asigurări de sănătate sau reprezentanţi ai plătitorilor de indemnizaţii şi ai poliţiei. În condiţiile în care beneficiarul de concediu medical nu se află la domiciliu, acesta nu va primi indemnizaţia de asigurări sociale aferente concediului medical.

De asemenea, potrivit proiectului de ordonanţăm, concediului se va putea prelungi de către medicul specialist până la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.

Potrivit lui Attila Cseke, necesitatea acestei schimbări este determinată de faptul că aproximativ 6% din Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate este cheltuit pe plata concediilor medicale, multe dintre ele fiind justificare. Potrivit acestuia suma plătită anul trecut pentru concediile medicale a fost de aproximativ 923 de milioane de lei.

Miza Ministerului Sănătăţii este aceea de a reduce cu 20% cheltuelile prin diminuarea numărului de certificate medicale eliberate.

Problema ridicată de modificarea sistemului de acordare a concediilor medicale este aceea că prevederea cu privire la verificarea beneficiarului la domiciliu, încalcă articolul 27 din Constituţie care face referire la inviolabilitatea domicililui. Alineatul (1) specifică faptul că: “domiciliul şi reşedinţa sunt inviolabile. Nimeni nu poate pătrunde sau rămâne în domiciliul ori în reşedinţa unei persoane fără învoirea acesteia.”

Începând de astăzi, proiectul de ordonanţă va fi postat  pe site-ul Ministerului Sănătăţii, www.ms.ro, pentru a se începe procesul de dezbatere publică, urmând să fie trimis şi  Colegiului Medicilor din România pentru consultări.

Cristina Antonescu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts