Ministerul Economiei: Prețul gazelor nu trebuie să crească

Economie Eveniment

Creşterile de preţuri la gazele naturale speculate în presă au fost dezmințite de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri printr-un comunicat de presă. Instituția informează că monitorizează în permanenţă situaţia aprovizionării cu gaze naturale, atât din producţia internă, cât şi din import.

Punctul de vedere al Ministerului este că, în această perioadă, preţul gazelor naturale nu trebuie să crească, considerând că nu există motive ca preţul acestora la populaţie să fie majorat în viitor, se arată în comunicatul emis de Ministerul Economiei.

Singura instituţie abilitată în România să emită decizii cu privire la preţul gazelor naturale este Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

În primele două luni ale acestui an ponderea gazelor importate de România prin intermediari din Federaţia Rusă, la preţuri mai mari decât cele de producţie internă, a crescut până la circa 40%, de la 21% în decembrie 2010. De asemenea, pentru luna martie ANRE estimeză o pondere de 40%, potrivit informațiilor furnizate de Mediafax.

Creşterea importurilor de gaze esta cauzată de epuizarea stocurilor de gaze produse în România din depozitele de înmagazinare, care până anul trecut au fost folosite în principal pentru aprovizionarea unor combinate chimice.

Distribuitorii de gaze au cerut ANRE, în repetate rânduri, în ultimii ani majorarea tarifelor, motivând că vând în pierdere şi nu îşi mai pot acoperi costurile, fapt ce ar putea determina întreruperea alimentării cu gaze a consumatorilor şi să reducă investiţiile.

__________

Ana Giol

Foto: mediafax.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts