Medicii somează Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară

Din oraş Social

Medicii somează Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară

Consiliul Judeţean Cluj al Colegiului Medicilor Veterinari din România cere Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare aprobarea normelor metodologice de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale şi ale celor transmisibile la om.

Solicitarea vine în contextul în care medicii veterinari din judeţul Cluj nu îşi pot asuma responsabilitatea în cazul apariţiei unor boli care se trasmit la om. Lipsa acestui act normativ a făcut ca până la această dată să nu se realizeze acţiunile veterinare de imunoprofilaxie şi să nu fie demarată licitaţia pentru achiziţionarea de materiale, reactivi şi produse biologice.

“Efectivele de animale sunt în pericol de a contacta unele boli. Nu mă refer aici neaparat la gripa porcină, mă refer la alte boli la fel de grave cum este rabia, trichineloza, pesta porcină sau pseudopesta aviară. În acest an nu s-au făcut acţiuni de prevenţie tocmai pentru că domnul preşedinte (Marian Zlotea-n.red.) nu a reuşit să semneze ordinul. De regulă apare la începutul fiecărui an şi toată activitatea sanitar-veterinară, atât a medicilor de liberă practică, cât şi a direcţiilor sanitar-veterinare se bazează pe acest plan de acţiune”, a explicat dr. Nechita Adrian Oros (foto), preşedintele Consiliul Judeţean Cluj al Colegiului Medicilor Veterinari din România.

Lipsa normelor metodologice afectează peste 78 de dispensare concesionate în judeţul Cluj, coordonate de 72 de medici veterinari.

Alina Radulov

Foto: Mihai Crişan

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts