Medicamente expirate la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj

Sănătate UBB Radio

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Cluj, a decis să retragă din farmacia Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Cluj, medicamentul Tamiflu care avea termenul de valabilitate expirat.

Şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC), Mircea Radu, preciză că potrivit unei adrese a Agenţiei Naţionale a Medicamentelor, 3170/11.05.2009, Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat ca, în cazul declarării unei pandemii de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, termenele de valabilitate ale medicamentelor antivirale existenţe pe piaţă să fie prelungite cu încă 2 ani, de la 5 la 7 ani. În acest moment nu este declarată pandemie, astfel că medicamentele expirate nu puteau fi prescrise. Controlul a fost demarat în urma unei sesizări telefonice.

Medicamentele Tamiflu se prescriu, în cazurile infestării cu virusul  AH1N1, şi  erau date pacienţilor în această perioadă a anului 2011 în care nu este declarată pandemie, sub motivaţia că sunt în stoc, fără a ţine cont de faptul că termenul de valabilitate este prelungit până în anul curent, putând fi date pacienţilor doar în cazuri declarate de pandemie.

Astfel, CJPC a întreprins demersurile necesare retragerii de la utilizare a Tamiflu a căror termen de valabilitate dat de către producator era expirat.

Pacienţii care au dubii în ceea ce priveşte termenul de valabilitate a unor medicamente se pot adresa Comisariatului de Protecţia a Consumatorului Cluj.

_______

Anca Baciu

Foto: prostemcell.ro

 

 

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts