Malala Yousafzai, desemnată cetățean de onoare al Canadei

Internaţional UBB Radio

Malala Yousafzai, activista în vârstă de 19 ani, a fost desemnată, în cadrul unei ceremonii din New York, cetățean onorific al Canadei și în același timp este cea mai tânără persoană, care s-a adresat vreodată Parlamentului Canadian.

În data de 12 aprilie Malala a vizitat Canada pentru a-și revendica titlul onorific de cetățean Canadian, titlu care se acordă pentru a șasea oară în istoria țării. Conform elleuk.com aceasta a mai fost desemnată pentru acest titlu în 2014, la vârsta de 16 ani. De-a lungul vizitei în Canada, Malala va discuta cu Prim Ministrul despre problema accesibilității educației fetelor în țările asiatice, dar și despre dezvoltarea comunităților și a acestor țări.

Prim Ministrul Canadian, Justin Trudeau argumentează decizia pentru desemnarea tânărei activiste prin următoarele cuvinte:

”Răspunsul curajos al domnișoarei Yousafzai pentru cei care i-au dorit viața și lupta ei pentru educația fetelor, a inspirat milioane de persoane în jurul lumii. Povestea ei este despre determinare și demnitate, iar Canada este mândră că o poate numi cetățean de onoare.”

Malala Yousafzai este cea mai tânără laureată al Premiului Nobel pentru Pace din anul 2014. Aceasta datorită curajului și devotamentul ei a devenit un simbol al protestului pașnic. Povestea ei nu este una obișnuită, la vârsta de 15 ani a fost împușcată de un grup de teroriști talibanezi, deoarece vocea ei devenea din în ce mai puternică. Lupta ei a început în momentul în care s-a opus talibanilor și și-a exercitat dreptul la libera exprimare. Ideologia de a interzice dreptul la educație a noilor generații a fost inacceptabilă pentru Malala, care până în prezent luptă împotriva celor care ard manuale, bombardează școli și interzic educația.

Secretarul General al Națiunilor Unite, Antonio Guterres se adresează Malalei astfel: ”Tu nu ești doar un erou, ești o persoană cu adevărat generoasă și determinată. Un simbol al celui mai important lucru din lume, al educației pentru toți!”

– Reka Vass / Sursa fotografiei: elleuk.com

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts