Maghiarii şi Noua Dreaptă au sărbătorit la Cluj

Din oraş Eveniment

Maghiarii şi Noua Dreaptă au sărbătorit la ClujPeste 1 000 de maghiari au comemorat astăzi la Cluj eroii Revoluţiei Ungare din 1848-1849 şi au sărbătorit “Ziua Maghiarilor de Pretutindeni”.

Conform tradiţiei, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, aceştia au depus coroane de flori la plăcuţa comemorativă a poetului naţional Petofi Sandor, alături de oficialităţile clujene.

Prezent la eveniment, primarul Sorin Apostu a vorbit despre multiculturalism şi comuniune: “Astăzi, fiecare cetăţean al Europei trebuie să îşi amintească, în primul rând, de valorile comune pentru care au luptat înaintaşii noştri. Aici, la Cluj, trebuie să lăsăm deoparte disputele şi certurile politicianiste. Noi, politicienii, trebuie să colaborăm pentru interesul oraşului, indiferent de culoarea politică, ori de etnie.”

La final, a fost intonat imnul de stat maghiar, dar şi cel al secuilor.

Marş în verde pentru Avram Iancu

Noua Dreaptă s-a reunit pe străzile Clujului pentru a comemora 160 de ani de la victoria lui Avram IancuÎn paralel, Noua Dreaptă a organizat prima ediţie a marşului memorial “Avram Iancu”, cu scopul de a marca cei 160 de ani de la victoria Revoluţiei Române din Ardeal.

Aproximativ 200 de membri ai asociaţiei s-au adunat în faţa monumentului Memorandiştilor arborând tricolorul şi strigând lozinci naţionaliste precum “Rezistenţă naţională” sau “Ţinutul secuiesc, pământ românesc”. Au fost ţinute discursuri cu caracter omagial, iar Tudor Ionescu, preşedintele organizaţiei, a vorbit mulţimii despre simbolul Avram Iancu în Transilvania, sintetizând semnificaţia sărbătorii prin fraza “Trebuie să ne sacrificăm, oricât de mare ar fi miza”.

Pentru desfăşurarea în condiţii de securitate a celor două manifestări publice, au fost mobilizaţi 150 de jandarmi. Nu au existat însă incidente.

Alina Radulov

Foto: Otilia Chiş

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts